Sport Sport-topp

Frölunda guldfirade på Götaplatsen

Guldregn över scenen när Frölundalaget hyllas. Lasse Kronér leder firandet på Götaplatsen.
Guldregn över scenen när Frölundalaget hyllas. Lasse Kronér leder firandet på Götaplatsen.

Det regnade guldkonfetti över Frölundas hockeylag, men solen strålade på Götaplatsen när Göteborg hyllade svenska mästarna. Lagets första SM-guld på elva år firades med besked.

Tiotusentals människor trängdes runt Poseidon på Götaplatsen för att få en skymt av guldhjältarna. Tidvis skymdes de av röken från bengaler.

– Andas in allihop nu, så ses vi på Sahlgrenska, skojade artisten och programledaren Lasse Kronér som var konferencier för hyllningarna.

De nyblivna svenska hockeymästarna hade tidigare åkt i kortege i en öppen buss från Scandinavium och hela vägen upp på Avenyn mot Poseidon, för att ta emot supportrarnas hyllningar. En särskild scen hade byggts upp eftersom balkongen vid Konserthuset, som använts vid tidigare evenemang, är fuktskadad.

– Ett magiskt ögonblick som vi har delat med våra fans här på Götaplatsen, sade tränaren Roger Rönnberg till TT efteråt.

Lagkaptenen Joel Lundqvist, med ett VM- och tre SM-guld i bagaget, beskrev också det som "magiskt" att ta emot hyllningarna. Om framtiden sade han:

– Jag tänker inte längre fram. Det är det som är grejen, att vara i nuet och njuta. Som elitidrottsman är det verkligen att prestera dag efter dag och att få suga lite på en sådan här vinst, det är det man vill göra.

Efter firandet på Götaplatsen var det dags för Frölunda att ha sin officiella guldfest.

Frida Winter/TT
Tiotusentals människor hade kommit till Götaplatsen för att hylla Frölundas guldlag.