Sport

Frölunda halvvägs till SM-guld

Frölundas Joel Lundqvist jublar och uppvaktas av Mats Rosseli Olsen och Jacob Larsson efter 2–0-målet mot Skellefteå i den tredje SM-finalen.
Frölundas Joel Lundqvist jublar och uppvaktas av Mats Rosseli Olsen och Jacob Larsson efter 2–0-målet mot Skellefteå i den tredje SM-finalen.

Segerskytt och halvvägs till SM-guldet.Frölundakaptenen Joel Lundqvist njöt efter andra raka bortasegern över Skellefteå, 3–1.– Tajta, jämna matcher – det är de som är skönast att vinna, sade han.

Men snacket om halvvägs till SM-guld – Frölunda leder med 2–1 i matcher – slog han bort.

– Det är inte så vi ser det, det är två segrar, sade kaptenen vars Frölunda har hemmaplan på torsdag.

Då ligger fokus på att bryta bortatrenden i finalserien.

Lundqvist sköt det matchavgörande målet när han slog till i numerärt underläge i slutet av den andra perioden. Han fick ostört åka in i Skellefteåzonen och kunde överlista hemmamålvakten Erik Hanses – stor matchvinnare i Göteborg i söndags – som släppte skottet lite väl enkelt mellan benskydden.

– Jag fick en bra passning i mittzon och kände att de ville hem och täcka ytan. Så jag kunde bryta in i mitten och köra biljard på något benskydd och in. Det var skönt, sade han.

"Klumpiga utvisningar"

Frölunda lyckades vinna trots att laget bjöd Skellefteå på hela åtta numerära överlägen. Men laget spelade extremt aggressivt i boxplay och gav sällan hemmalaget en lugn stund att ställa upp.

– Vi tar många väldigt klumpiga utvisningar, vi måste rannsaka oss själva. Framför allt i anfallszon i början av matchen. Men det är så klart en ruggig styrka att vinna ändå, sade han.

Göteborgslaget gick fram till 2–0-ledning i den första perioden – trots att laget fick fyra numerära överlägen emot sig.

Joey Crabb styrde in ledningsmålet för Frölunda efter 10.58 samtidigt som han skymde Hanses. Skottet kom från Ryan Lasch, Frölundas poängkung som därmed noterade sin första poäng i finalserien.

Lundqvists 2–0 kom efter 16.22.

Sjunde gången gillt

Hur bra Frölunda än spelade i numerärt underläge så fick Skellefteå till slut utdelning. På det sjunde (!) överläget hittade Janne Pesonen rätt sedan Jimmie Ericsson skymt gästernas storspelande målvakt Johan Gustafsson.

Gustafsson, som släppte in ett olyckligt mål i söndags, gjorde flera avgörande räddningar i tredje perioden när hemmalaget forcerade.

– Vi blev lite på hälarna där och de tryckte på med allt de hade. "JG" gjorde några superräddningar, sade Lundqvist.

Frölunda avgjorde definitivt när Artturi Lehkonen sköt 3–1 i numerärt överläge med 2.22 kvar att spela. Lehkonen fick friläge sedan han plockat ned landslagsbacken Niclas Burströms missade undanrensning.

Då satt hemmakaptenen Jimmie Ericsson utvisad. Han och Lundqvist, polare från landslaget, hade flera heta dueller.

– Han håller på med sina tricks och är bra på det också. Det gäller att hålla sig kall. Nu tog han en på slutet och vi kunde sätta den, så då är det extra skönt, sade Lundqvist och såg nöjd ut.