Nyheter Toppnyheter Världen

Framgång för Maduromotståndare

Venezuelas president Nicolás Maduro. Arkivbild.
Venezuelas president Nicolás Maduro. Arkivbild.

Oppositionen i Venezuela har nu fått tillräckligt med underskrifter godkända för att gå vidare i processen att få till stånd en folkomröstning för att avsätta landets president Nicolás Maduro, uppger hans motståndare.

– Vi har nått målet. Vi har mer än 236 000 underskrifter, säger oppositionens Carlos Ocariz.

Processen med att godkänna underskrifterna startade i början av veckan. Valmyndigheten i landet krävde att 200 000 av dem som tidigare skrivit under oppositionens lista för att få igenom en folkomröstning skulle verifiera sin identitet med fingeravtryck, vilket de nu har gjort.

Detta är ett steg närmare för oppositionen att avsätta den hårt kritiserade regeringen, men ännu är det en bit kvar. I nästa steg måste oppositionen samla in 3,9 miljoner röster på tre dagar. Om den lyckas med det har landets valmyndighet 90 dagar på sig att utlysa en folkomröstning.

Oppositionen jobbar mot klockan. Om Maduro skulle förlora en folkomröstning i år skulle ett nytt presidentval hållas. Om den i stället hålls nästa år skulle hans vicepresident ersätta honom, om han förlorade.

Maduro har tidigare själv gått ut och sagt att det inte kommer att ske någon folkomröstning i år.

Oppositionen, som kontrollerar parlamentet efter en klar seger i parlamentsvalet i december, anklagar regeringen för misskötsel av det krisdrabbade landet.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset