Nyheter Toppnyheter

Framgång för Maduros motståndare

President Nicolás Maduro. Arkivbild.
President Nicolás Maduro. Arkivbild.

Venezuelas opposition har nått ett viktigt mål för att avsätta landets president Nicolás Maduro.Valmyndigheten har nu godkänt tillräckligt många underskrifter för att processen ska kunna fortsätta, men inte gett besked om när nästa steg ska inledas.Samtidigt förkastar landets högsta domstol återinsättandet av tre parlamentsledamöter som anklagats för valfusk.

Godkännandet av namnunderskrifterna är en del i en lång och komplicerad process mot en eventuell folkomröstning om Maduro i det kristyngda landet. I nästa steg i processen måste 4 miljoner namnunderskrifter samlas in på bara tre dagar.

President Maduro har svurit på att det inte ska hållas någon folkomröstning i år och myndigheterna har anklagat oppositionen för fusk när den samlat in underskrifterna.

Även förfalskningar

Valmyndighetens chef Tibisay Lucena säger på en presskonferens att myndigheterna hittat mer än 1 000 fall av falska namnunderskrifter, men godkänt tillräckligt många för att gå vidare i processen.

Oppositionen samlade in 1,8 miljoner namnunderskrifter i maj, och 1,3 miljoner godkändes av valmyndigheten. Dessa namnunderskrifter var därefter tvungna att valideras med fingeravtryck av de väljare som kräver en folkomröstning.

Minst 200 000 namnunderskrifter, eller 1 procent, skulle valideras för att komma vidare och det är detta som valmyndigheten nu anser att ha gjorts riktigt. Oppositionen twittrade redan den 20 juli att 400 000 namnunderskrifter validerats av valmyndigheten, men först nu kommer ett offentligt uttalande från denna.

Kamp mot klockan

Det är en kamp mot klockan för oppositionen eftersom det har betydelse när själva folkomröstningen hålls.

Om Maduro skulle förlora en sådan i år, skulle ett nytt presidentval hållas. Men om han skulle förlora en folkomröstning efter den 10 januari nästa år skulle i stället hans vicepresident ersätta honom.

En nyligen gjord opinionsmätning visar att 64 procent av väljarna skulle rösta för att avsätta Maduro.

Det är oppositionen som kontrollerar parlamentet efter valet i december i fjol.

Förra veckan svors tre avstängda ledamöter in i parlamentet, trots att de avstängts av Venezuelas högsta domstol i januari anklagade för att ha köpt röster.

Nu slår högsta domstolen fast att oppositionen "har begått domstolstrots".

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset