Sport

Framtiden ljus för svensk handboll

Sveriges Lukas Nilsson tar hand om Ungerns László Nagy.
Sveriges Lukas Nilsson tar hand om Ungerns László Nagy.

OS-kvalplats eller inte.Vad som än blir facit när alla om och men räknats klart i EM ser Sveriges handbollsherrar ljust på framtiden.– Absolut. Vi har haft en formkurva som bara har gått uppåt och uppåt, säger Lukas Nilsson.

Två segrar, två oavgjorda och två förluster är summan av Sveriges EM-insats i Polen.

Efter urladdningen mot Danmark (28–28) var Sverige piskat att vinna mot Ungern för att hålla hoppet om att nå en OS-kvalplats vid liv. Och det blev seger med 22–14 efter en storstilad försvarsinsats, där Mattias Andersson i mål kunde mota 55 procent av alla ungerska skott.

Och i anfallsspelet hittade den unga niometerslinjen rätt i kombinationerna och passningarna.

– Det har funkat mycket bättre och i dag visar vi ett fantastisk bra anfallsspel i andra halvlek. Vi hittar varandra mycket, mycket bättre hela tiden, säger Lukas Nilsson.

Ystads 19-åring, som mitt under EM blev klar för tyska Kiel till nästa säsong, blev Sveriges bästa målskytt tillsammans med Viktor Östlund. Båda satte fem mål var.

"Bra turnering"

– Det har varit skitroligt att vara med alla de här grabbarna. Vi har ju skitkul ihop och att spela de här matcherna, varje match är ju en ny upplevelse för mig att gå in och spela, säger Nilsson, som också stått för många öppnande passningar i den svenska offensiven under EM.

– Jag har fått en bättre blick för spelet när jag går upp i luften. Det funkade väldigt bra nu. Jag har lärt mig mycket av killarna här under den här tiden.

Inför EM sattes flera frågetecken för om den unga niometerslinjen med inte mindre än fyra mästerskapsdebutanter skulle klara av pressen. Efter ett par halvskakiga insatser i de inledande matcherna, med långa svackor där Sverige tappat poäng, får nog svaret till sist ändå bli att ja, det gjorde den.

– Jag tycker vi har gjort en bra turnering. Vi har spelat jämnt mot alla lagen och hade vi haft lite mer tur i vissa matcher hade vi haft fler poäng och då hade det kanske varit klart nu. Vi har gjort mer än vad folk förväntade sig av oss och jag är stolt över det vi har presterat här, säger Viktor Östlund.

"Roligt gäng"

Vad som blir nästa utmaning för det svenska landslaget beror på om Spanien tar poäng mot Ryssland eller inte senare på onsdagskvällen. Om Spanien gör sitt så väntar först en placeringsmatch i EM och sedan OS-kval för Sverige i början på april, om Ryssland vinner så får Sverige i stället sikta in sig på sommarens VM-playoff.

– Det skulle kännas riktigt, riktigt bittert om vi inte skulle få OS-kvalplatsen med tanke på hur utvecklingskurvan har varit och hur nära vi har varit i så många matcher. Vi har inte åkt på storstryk i någon match. Vi har varit nära i alla matcher och spelat lika med de bästa, säger lagkaptenen Tobias Karlsson, som berömmer de unga spelarna.

– Det är ett roligt gäng på det sättet att de suger i sig allt vi pratar om. Vi blir bättre dag för dag och man ser hur de lär sig tänket och konceptet. Det är skitkul att jobba med dem.