Nyheter Världen

Frankrike debatterar omstridd lag

Musiker spelar klassisk musik vid en Nuit Debout-demonstration på Place de la Republique i Paris. Arkivbild.
Musiker spelar klassisk musik vid en Nuit Debout-demonstration på Place de la Republique i Paris. Arkivbild.

De senaste veckorna har hundratusentals fransmän gått ut på gatorna för att protestera mot planer på förändringar av arbetsrätten.Det kritiserade lagförslaget debatteras nu i det franska parlamentet – men varken fack eller arbetsgivare är nöjda.

Hundratusentals fransmän har samlats på gator och torg i Frankrike de senaste två månaderna för att protestera mot ett förslag till ny arbetsmarknadslag. Proteströrelsen har skapat uppmärksamhet med sina nattliga demonstrationer på Place de la Republique i centrala Paris och på andra håll runt om i Frankrike. Nuit Debout, som man kallar sig, har jämförts med Occupy Wall Street, och har utvecklats till en bredare proteströrelse med en mängd punkter på sin agenda. På sin största manifestation hittills, den 31 mars, samlades omkring 400 000 personer.

Har fått kritik

Under tisdagen tar franska nationalförsamlingen upp lagförslaget. Regeringen hoppas att förslaget ska få bukt med landets arbetslöshet som bitit sig fast runt 10 procent. Förslaget har dock fått kritik för att urholka arbetares rättigheter. Lagen skulle bland annat innebära att det blir enklare för arbetsgivare att säga upp anställda under sämre tider, och att företag verksamma i flera länder ska ha rätt att säga upp folk om verksamheten går dåligt i Frankrike, oavsett hur det går utomlands, uppger nyhetsbyrån AFP.

Många missnöjda

Regeringen har mildrat några av förslagen efter de massiva protesterna, men fackföreningsrörelsen anser att lagen fortfarande är oacceptabel. Inte heller arbetsgivarna tycks vara nöjda – en företrädare för näringslivet har sagt till AFP att den i sitt nuvarande skick inte kommer att skapa några jobb.

President François Hollande får även kritik från medlemmar av sitt eget parti. En grupp lagstiftare i Socialistpartiet sade under måndagen att förslaget "inte är i linje med vad man förväntar sig från en vänsterregering".

Läs också