Nyheter Världen

Frankrike får Abdeslam utlämnad

Salah Abdeslam. Arkivbild.
Salah Abdeslam. Arkivbild.

Den huvudmisstänkte för terrorattackerna i Paris i november, Salah Abdeslam, kommer att utlämnas från Belgien till Frankrike. Det står klart sedan han själv förklarat sig villig att utlämnas, meddelar åklagarmyndigheten i Belgien.

När utlämningen ska ske är inte bestämt. Myndigheterna i Belgien och Frankrike ska diskutera hur utlämningen ska genomföras.

Den 26-årige Abdeslam misstänks vara den ende överlevande förövaren efter terrordåden i Paris den 13 november, då 130 människor dödades. Han greps obeväpnad i Bryssel den 18 mars efter fyra månader på flykt. Han sköts då i benet efter en dramatisk polisjakt.

Till utredarna har Abdeslam sagt att han hade tänkt spränga sig vid Stade de France i Paris men ångrade sig i sista minut. Efter attentaten i Bryssel den 22 mars där 32 människor miste livet, varav två svenskar, har Abdeslam inte talat mer med utredarna.

Han har anknytningar till minst två av de som utförde attentaten i Bryssel den 22 mars. Khalid El Bakraoui, som sprängde sig på en tunnelbanestation, hyrde en lägenhet i Bryssel där Abdeslams fingeravtryck har hittats.

En av flygplatsbombarna, Najim Laachraoui, som också misstänks ha tillverkat sprängladdningarna som användes vid Parisattackerna, körde vid ett tillfälle till Ungern med Abdeslam.