Sport Nyheter Världen

Frankrike på helspänn inför EM

Säkerheten är hög inför EM-starten, här patrullerar soldater nära Englands hotell i Chantilly.
Säkerheten är hög inför EM-starten, här patrullerar soldater nära Englands hotell i Chantilly.

Översvämningar, strejker och terrorhot har gjort Frankrike laddat som ett åskväder inför starten på fotbolls-EM.Allvarliga arrangörer utesluter ingenting.

Nästan allt handlar om säkerhetsläget när EM-basen Jacques Lambert håller presskonferens i Paris.

– Som arrangör måste vi överväga alla tänkbara händelser. Alla hypoteser existerar. Så, ja – det kan bli spel utan publik, förklarar Lambert med allvarlig min.

En sådan åtgärd behöver dock inte bara utlösas av terror och hot. Även åska och osannolika regnmängder kan ställa till det.

– Vi har haft extrema väderhändelser i Frankrike på sistone, konstaterar arrangörsveteranen som tidigare varit tungt delaktig i såväl vinter-OS i Albertville 1992 som fotbolls-VM 1998.

Terrordåd

Aldrig förr har dock terrorläget varit lika illavarslande som i år. För sju månader sedan dödades 130 personer och fler än 300 skadades när islamistiska terrorister sköt vilt omkring sig i centrala Paris och sprängde sig själva i luften kring fotbollsarenan Stade de France.

Fyra månader senare dödades ytterligare runt 30 personer i Bryssel när en annan terrorcell sprängde sig i tunnelbanan och på stadens flygplats.

Kopplingarna mellan dåden är starka och hotet om ytterligare attacker högst konkret.

Å andra sidan har det samtidigt gett fransk polis och säkerhetstjänst utökade möjligheter att sedan länge fundera på motdrag.

– Det finns inget land i Europa som har bättre förmåga och kapacitet att hantera det här än vad Frankrike har, konstaterade exempelvis svenske terrorforskaren Hans Brun i en TT-intervju för några veckor sedan.

Kom i tid!

Den som tänkt sig följa EM på plats i Frankrike får vara beredd på långa köer och omfattande kontroller.

– Kom tidigt, kom inte i sista stund! Om er match är dagens andra kan ni till exempel se den första på storbildsskärmen på arenan, säger Martin Kallen från Uefas arrangörsstab.

Samma säkerhet ska gälla på arenorna som i de så kallade fanzonerna, där biljettlösa ska kunna följa spelet på storbildsskärmar. Zonerna har ifrågasatts av säkerhetsskäl, men enligt Jacques Lambert har arrangörerna aldrig tvekat.

– Det är bättre att ha organiserade områden för fansen än att lämna dem åt sig själva, säger EM-arrangören i Paris.