Nyheter Toppnyheter Världen

Frankrike på väg knyta järnnäve

Soldater patrullerar Promenade des Anglais i Nice. Arkivbild.
Soldater patrullerar Promenade des Anglais i Nice. Arkivbild.

Det franska parlamentet har med överväldigande stöd röstat ja till att förlänga undantagslagar som ger polisen större befogenheter i jakten på terrorister.

Undantagstillståndet infördes efter Parisdåden i november, då 130 människor miste livet i samordnade attentat. Polisen kan med stöd av undantagslagarna söka igenom människors hem utan domstolsbeslut, avlyssna telefoner och datatrafik samt tvinga personer att dagligen anmäla sig hos polisen.

Efter attentatet med en lastbil i Nice har diskussionen om att förlänga undantagslagarna bara handlat om tidsperioden: tre eller sex månader.

Leva med hotet

I nationalförsamlingen valde bara 26 deputerade att inte godkänna ett halvårs förlängning; 489 röstade för. I senaten blev röstsiffrorna 309 mot 26.

Premiärminister Manuel Valls har varnat för att landet måste "lära sig att leva med hotet".

– Det kommer att ske andra attacker och det kommer att dödas flera oskyldiga, sade han i parlamentet.

Undantagstillståndet har redan förlängts tre gånger. Det har kritiserats av bland andra Amnesty International.

Stärker militär reserv

President François Hollande upprepar regeringens maning till reservister och frivilliga att inställa sig för tjänstgöring.

– Man kan säga att Frankrike, med er, är på väg att inrätta ett nationalgarde, sade Hollande när han på onsdagen besökte en militär utbildningsplats i Dordogne i sydväst.

Om det finns mer detaljerade planer uppgav han inte, men Frankrike kan kalla in civil reservpersonal till polis, militär och gendarmeri (militärt organiserad poliskår), som kan användas för särskilda insatser.

Hollande och hans socialistparti är pressade att visa upp hårdhandskar mot terrorn, också i ljuset av svaga opinionssiffror inför presidentvalet nästa år.

I Nice dödades 84 personer. 15 av 331 skadade svävar fortfarande mellan liv och död.

Claude Paris/AP/TT
Många människor har lämnat blommor vid Promenade des Anglais i Nice efter det blodiga lastbilsdådet förra veckan. Arkivbild.
Thibault Camus/AP/TT
Frankrikes president François Hollande på ett möte i måndags. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset