Nyheter Toppnyheter Ekonomi Världen

Frankrikes klustervapen förstörda

Frankrike har förstört hela sitt lager av klustervapen två år före planen och vill att andra länder ska göra samma sak. Arkivbild.
Frankrike har förstört hela sitt lager av klustervapen två år före planen och vill att andra länder ska göra samma sak. Arkivbild.

Frankrike har förstört hela sitt lager av klustervapen två år före planen, uppger regeringen, och uppmanar andra länder att följa exemplet.

Frankrike är ett av de över 100 länder som 2008 skrev under en överenskommelse som förbjuder all användning, produktion och lagring av de kontroversiella vapnen.

Senast landet använde klusterbomber var under Gulfkriget 1991. Frankrikes tillverkning avslutades 2002.

Klusterbomber beräknas ha dödat eller skadat tiotusentals civila världen över. De kan släppas från plan eller med hjälp av artilleri och sprida kapslar med hundratals små bomber över ett stort område.

Eftersom många av laddningarna inte exploderar vid nedslaget blir de ofta liggande och blir i realiteten landminor. De små bomberna är ofta färgglada och utgör ett hot för barn som kan plocka upp dem i tron att de är leksaker.

"Frankrike fördömer skarpt användningen av klustervapen, som kan få speciellt svåra konsekvenser för civilbefolkning både under och efter konflikter", står det i det franska uttalandet.

Stora militärmakter som Kina, Ryssland, USA och Israel har inte undertecknat avtalet.