Nöje Musik TV

Frans ensam nordbo i ESC-finalen

Norska Agnete tog sig inte vidare från torsdagens semifinal, vilket inte heller Danmarks bidrag gjorde. Sedan Island och Finland åkte ut i tisdagens semi innebär det att Frans är den enda nordbon som tävlar i finalen på lördag.
Norska Agnete tog sig inte vidare från torsdagens semifinal, vilket inte heller Danmarks bidrag gjorde. Sedan Island och Finland åkte ut i tisdagens semi innebär det att Frans är den enda nordbon som tävlar i finalen på lördag.

Danmark ut, Norge ut, Finland och Island rök redan i tisdags. Efter torsdagens semifinal är startfältet klart inför det stora avgörandet och svenske Frans blir ensam nordbo.

Varken Danmark eller Norge tog sig vidare från torsdagens semifinal i Eurovision Song Contest. Det danska bidraget "Soldiers of love" skrevs av redan efter första repetitionen, men för Norges del svider kanske nederlaget desto mer.

Norges Agnete Johnsen har berättat att hon utreds för bipolär sjukdom. Många hoppades att hon skulle kunna ta sig till final, men sångerskan ser sitt uppträdande som en seger.

– Jag är väldigt lättad över att jag klarade att stå på scenen och framföra låten live. Nu kan jag pusta ut, men jag skulle gärna ha gjort finalen också, säger hon till TT efter sändningen.

Enda nordiska land

Med Finland och Island utslagna redan i semifinal ett är Frans Jeppsson Wall den enda nordbon i final.

– Den svenska låten är jättebra. Det är bara synd att det inte är fler nordiska länder i final, men det är så det är, säger Agnete Johnsen.

För Australien fortsätter framgångssagan. Förra året tilläts de för första gången medverka i Eurovision Song Contest och med Guy Sebastian tog sig landet till final och en hedrande femteplats.

I år heter landets representant Dami Im och på torsdagen bevisade sångerskan att hon kan leva upp till den hajp som omgärdat hennes bidrag "Sound of silence". Dami Im är i final och räknas nu bland favoriterna. Kanske kan hon utmana den segertippade Sergej Lazarev i kampen om en första plats.

– Jag gråter inte ofta, men jag föll i gråt efter mitt framträdande, sade Dami Im på presskonferensen efter sändningen.

Georgien stod för kvällens skräll när Nika Kocharov & Young Georgian Lolitas tog sig till final med bidraget "Midnight gold". Georgiens avancemang innebär att svenske Thomas G:son har två låtar i finalen. Han har också varit med och skrivit Cyperns bidrag, som gick vidare i tisdags.

Inga vargar i final

Programledarna Måns Zelmerlöw och Petra Mede fick visa vad de gick för i ett stort shownummer. Måns Zelmerlöw tog även chansen att kasta kläderna, alla kläderna.

– Jag var mest orolig för mammas reaktioner, men hon var ombord, hon tyckte att det var fruktansvärt roligt, säger han.

Zelmerlöws klassiska nakenchock var en skämtsam kommentar till den vitryske artisten Ivans önskemål om att få uppträda naken med vargar på scenen.

Det fick inte Ivan, som däremot duplicerade sig själv i form av ett hologram där han naken kelade med tre vargar. Om det berodde på hologrammen eller på låten "Help you fly" ska vara osagt, men Ivan tog sig inte vidare till lördagens final.

Maja Suslin/TT
Australiens Dami Im sjöng sig vidare till "Eurovision"-final.
Maja Suslin/TT
Vitrysslands Ivan dansade med vargar under sitt bidrag "Help you fly", men gick inte vidare till ESC-finalen på lördag.
Maja Suslin/TT
Programledarna Petra Mede och Måns Zelmerlöw öppnade den andra semifinalen med ett storslaget shownummer.
Maja Suslin/TT
Ukrainas Jamala och bidraget "1944" gick vidare till lördagens Eurovision-final.
Maja Suslin/TT
"För en stund hade jag nästan gett upp hoppet", sade Belgiens Laura Tesoro, som var den sista finallisten som ropades upp, på presskonferensen efter semifinalen.