Nyheter Världen

Fransk arbetsrättslag tvingas igenom

Människor i Paris demonstrerar mot den nya arbetsmarknadslagen som gör det lättare för arbetsgivare att anställa och avskeda anställda.
Människor i Paris demonstrerar mot den nya arbetsmarknadslagen som gör det lättare för arbetsgivare att anställa och avskeda anställda.

Den franska regeringen har tagit till konstitutionella åtgärder för att kringgå parlamentet och tvinga igenom en omstridd arbetsmarknadslag. Lagen ger bland annat arbetsgivare ökade möjligheter att anställa och avskeda anställda.

– Det här landet är alltför vant vid massarbetslöshet, sade den franske premiärministern Manuel Valls inför parlamentet och tillade att han agerade i det franska folkets "allmänna intresse".

Den kontroversiella lagen har kritiserats kraftigt och hundratusentals fransmän har de senaste månaderna gett sig ut på gatorna för att protestera. Premiärministerns beslut fördömdes av motståndare i Valls eget socialistparti, som varnade för att de skulle överväga att försöka få igenom en misstroendeomröstning.

Fackföreningar hade mobiliserat tusentals demonstranter i Paris och andra franska städer på tisdagen. De övervakades av ett stort antal poliser. Våldsamheterna under de senaste månaderna har lett till över 2 000 gripanden och hundratals poliser har skadats i gatustrider med demonstranter.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset