Sport

"Fransk förlust vore katastrof"

Frankrike har aldrig förlorat mot Island.Lars Lagerbäck har aldrig slagit Frankrike.– Om vi förlorar vore det katastrof, säger den franske fotbollsjournalisten Raphaël Raymond.

Lars Lagerbäcks Island gör sitt bästa för att visa att inget är omöjligt i årets fotbolls-EM. Det lär behövas även mot Frankrike på Stade de France på söndag – för historien är inte på gästernas sida.

Frankrike och Island har mötts elva gånger, varav åtta matcher slutat med fransk seger och resterande tre oavgjort.

Lars Lagerbäck har spelat mot Frankrike tre gånger – två med Sverige och en med Island – och aldrig vunnit.

Spelare, experter, journalister, allmänheten – tror någon i Frankrike att Island har en chans att vinna?

– Jag vet inte om någon tror det, men det vore inte seriöst, säger Raphaël Raymond, journalist som bevakar det franska fotbollslandslaget för sporttidningen L'Équipe, till TT.

Slitna spelare

– Problemet är inte Island. Problemet är det franska lagets tillstånd. Om vi är på vår bästa nivå vinner vi utan problem.

Frankrike lider av samma problem som de andra topplagen i EM, säger Raphaël Raymond. Säsongen är för lång och spelarna är slitna.

– Alla de bästa spelarna har problem i EM. Bara en spelare spelar på sin bästa nivå och det är Gareth Bale. Men han var skadad i våras och därmed inte lika trött.

Fransmännen anser sig därför inte främst utmanas av Island, utan av sin egen fysiska status.

– Jag tror att man måste lyssna på vad Antoine Griezmann sade före matchen: Det är samma sak att spela mot Island som mot England. Frankrikes problem är lagets egen nivå. Om vi är på en bra nivå kan vi vinna mot England eller Island.

"Trevligt lag"

Raphaël Raymond tycker därför att förbundskapten Didier Deschamps gjort rätt som matchat Griezmann någorlunda sparsamt så här långt i EM.

– Jag tror att Griezmann kan bli den stora spelaren i slutet av turneringen. Han blir bättre för varje match.

Men alldeles oavsett Atlético Madrid-anfallarens insats ska Island bara inte vara ett problem för Frankrike i kvartsfinalen, anser Raphaël Raymond.

– Island är ett trevligt lag, ett väldigt trevligt lag. Men i Frankrike känner vi till en spelare i laget, (Kolbeinn) Sigthórsson, som är avbytare i Nantes. Om vi inte kan slå ett lag som spelar med en spelare som är avbytare i Frankrike så är det ett stort problem för oss.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset