Sport

Fransk kelgris favorit på Vincennes

Franck Nivard tror på seger med Bold Eagle i Prix d'Amérique. Arkivbild.
Franck Nivard tror på seger med Bold Eagle i Prix d'Amérique. Arkivbild.

Franck Nivard har vunnit Prix d'Amérique två gånger med Ready Cash. På söndag kör han Frankrikes nya stjärna – sonen Bold Eagle.– Jag har bästa hästen och tror att vi vinner, säger en optimistisk Nivard.

Bold Eagle, 5 år, och Franck Nivard, 36, har blivit hela nationens kelgrisar. De har dragit tusental till Vincennes-banan i vinter där ekipaget hyllats av fansen efter sina stora segrar.

För två veckor sedan lekte Bold Eagle med motståndet i Prix de Belgique. Sista hundra metrarna av loppet satt Franck Nivard och vinkade till publiken.

– Jag känner mig väldigt säker bakom Bold Eagle. Han gör allting så lätt för mig i sulkyn. Det känns som om jag kan köra lite hur jag vill och ändå vinna. Pappa Ready Cash hade samma höga kapacitet men var inte lika jämn och kunde galoppera ibland, säger Nivard.

Både häst och kusk är födda till stjärnor.

Bold Eagle vann alla nio loppen som treåring.

I fjol förlorade han bara en gång på nio försök. Totalt har han tagit 20 segrar på 23 starter och lekt med sina motståndare i varje start. Prissumman har redan passerat en miljon euro.

Bästa lärlingen

Franck Nivard körde och vann sitt första travlopp dagarna efter han fyllt 16. Året efter blev han utsedd till Frankrikes bästa lärling.

Ryktet om den talangfulla kusken från Avranches i Normandie, alldeles vid Atlantkusten, började sprida sig. Han arbetade hos Jean-Pierre Dubois och Jean-Baptiste Bossuet och kom allt närmare Vincennes-banan i Paris. Där visade han snabbt sina färdigheter. Svåra och galopplystna hästar höll han i trav.

Hästar med sämre segervilja lyckades han övertala att sätta nosen först i mål. Och det taktiska rävspelet på världens största travbana satt i ryggmärgen.

– Jag bestämde mig tidigt för att arbeta med trav och hästar. Och jag ville till toppen. Det har aldrig funnits något annat för mig, säger han bestämt.

Svensk miss

Dessutom är "Frankie" en oerhört vass montéjockey. Han har vunnit allt i disciplinen och kommer att fortsätta med travridning så länge han orkar.

Nivard har även tävlat i Sverige men där har framgångarna uteblivit. För ett och ett halvt år sedan var Un Mec d'Heripre först i mål i Åbergs Memorial men blev diskad för trängning.

– Det har inte gått bra i Sverige, ni har ett annat och hårdare reglemente som jag inte riktig är van vid, erkänner han.

Men på Vincennes är han kung och det skulle förvåna om det inte blir en fjärde seger i Prix d’Amérique på söndag för stjärnkusken Franck Nivard bakom Bold Eagle.