Nyheter Toppnyheter Världen

Fransk närvaro i Libyen fördöms

Olika rivaliserande milisgrupper slåss om makten i Libyen. Arkivbild.
Olika rivaliserande milisgrupper slåss om makten i Libyen. Arkivbild.

Den FN-stödda regeringskoalitionen i Libyen kritiserar Frankrikes närvaro i landet, efter beskedet att tre franska soldater dödats.

Närvaron av fransk militär på libysk mark är en "kränkning" av landets suveränitet, uppger regeringen på sin Facebooksida.

Regeringen säger att den välkomnar hjälp av "vänliga nationer" i kampen mot IS men att det måste ske på begäran av, eller i samarbete med, den libyska regeringen.

Franska presidenten François Hollande sade på onsdagen att tre fransmän dödats i en helikopterolycka medan de deltagit i "en farlig underrättelseinsats", vilket var den första bekräftelsen på att Frankrike har soldater på plats i Libyen, men han gav inga närmare detaljer.

Enligt libyska källor till AFP rörde det sig om en helikopter som sköts ned med en robot av en millitant islamistisk grupp i Magroun-området.

Olika rivaliserande milisgrupper slåss om makten i Libyen efter Muammar Gaddafis död 2011. Terrorrörelsen IS har utnyttjat frånvaron av en centralmakt och skaffat sig ett starkt fäste i kuststaden Sirte.