Sport

Franska favoriter ska frälsa landet

Ärans tid är här.Bråk och strejker ska glömmas – både fotbollsmässigt och i samhället i stort – när Frankrike blir hemmafavorit i fotbolls-EM.Rumänien i premiären blir en munsbit. Eller?

Säg rumänska försvarare och den som kan sin 80-talsfotboll får något ansträngt i blicken.

Ultradefensiven som gav Rumänien 1–0 på Råsunda mot Sverige den 9 juni 1983 – och en plats i fotbolls-EM året därpå – kan tjäna som praktexempel på varför fotbollens beslutsfattare några år senare förbjöd bakåtpass till målvakten.

Tre år senare blev målvakten Helmut Ducadam legendarisk genom att ta samtliga straffar i Europacupfinalen mot Barcelona.

Bara försvar?

Kanske är det lite av den nivån som dagens Rumänien nu har hittat tillbaka till. I EM-kvalet var hursomhelst förbundskapten Anghel Iordanescus lag särklassigt bäst försvarsmässigt, med futtiga två insläppta på tio matcher.

Fast det är inte allt, säger franske förbundskaptenen Didier Deschamps.

– Man ska inte tro att det är ett lag som är ultradefensivt. Det är ett lag som har stora kvaliteter. Det är inte lag som bara håller sig på sitt eget område, säger den förre mittfältsterriern inför fredagens EM-premiär på Stade de France.

Försiktig kapten

Frankrike har imponerat offensivt i träningsmatchandet med tre gjorda mål på både Kamerun och Skottland på sistone.

Deschamps är dock en försiktig general.

– Under två år har vi inte spelat några tävlingsmatcher. Det är svårt att veta var vi står, hävdar förbundskaptenen, som har en fantastisk anfallsuppställning med Antoine Griezmann som främsta uppluckrare av motståndarförsvar.

Tyst om Benzema

En hemmaframgång skulle vara högst välkommen i ett Frankrike som tärts av terrordåd, politiska gräl och omfattande strejker och protester mot regeringens nya arbetsmarknadslagar.

Även landslagfotbollen har präglats av elände. Inte minst har alla turer kring Karim Benzema – anklagad för delaktighet i utpressning av landslagskamraten Mathieu Valbuena – rejält skadat bilden av "Les Bleus".

Benzema är inget favoritämne för den annars tämligen stillsamme Didier Deschamps.

– Vi pratar om dem som är här, inte om några andra, hugger förbundskaptenen av på sista presskonferensen inför premiären.