Nyheter Toppnyheter Världen

Franska parlamentet antog terrorlag

Frankrikes president François Hollande och premiärminister Manuel Valls.
Frankrikes president François Hollande och premiärminister Manuel Valls.

Underhuset i det franska parlamentet röstade på onsdagen ja till det kontroversiella lagpaket som tagits fram efter terrordåden i Paris i november.

En av lagarna, som presenterats av president François Hollande, ska kunna frånta terrordömda personer med dubbelt medborgarskap deras franska medborgarskap. Den lagen röstades igenom redan i tisdags med 162 röster mot 148 efter en flera veckor lång debatt.

Onsdagens omröstning gällde lagpaketet i sin helhet, där den andra delen handlar om att ge de franska säkerhetsstyrkorna utökade befogenheter. Även den lagen har tidigare röstats igenom separat i underhuset.

Premiärminister Manuel Valls sade inför tisdagens omröstning att han räknade med att lagstiftningen, som orsakat politisk splittring och ledde till att justitieminister Christiane Taubira avgick förra månaden, skulle gå igenom – vilket den alltså gjorde med siffrorna 317 för och 199 emot .

För att den nya terrorlagstiftningen ska börja gälla krävs också att tre femtedelar av kongressen röstar för en förändring av konstitutionen.

Mathieu Cugnot/TT/AP
François Hollande. Arkivbild.