Sport Nyheter Toppnyheter

Fransman rustade sig i Ukraina

På söndagen spelade Norge mot Belgien i ett genrep inför fotbolls-EM. Bilden har ingenting med texten att göra. 
På söndagen spelade Norge mot Belgien i ett genrep inför fotbolls-EM. Bilden har ingenting med texten att göra. 

En fransk medborgare har gripits av ukrainsk säkerhetstjänst som misstänker att han planerat att utföra terrorattacker under fotbolls-EM i Frankrike.Forskaren Hans Brun ser allvarligt på mängden vapen och sprängämnen som den misstänkte hade skaffat.

Det var i slutet av maj som säkerhetspolisen i Ukraina, SBU, grep en 25-årig fransman i Jagodin nära den polsk-ukrainska gränsen. Mannen ska ha haft kontakt med beväpnade grupper i Ukraina och varit intresserad av att köpa vapen och ammunition.

– Fransmannen talade negativt om sin regerings agerande, massinvandringen, spridningen av islam och globaliseringen och pratade också om planer på att genomföra flera terroristattacker, säger SBU-chefen Vasyl Hrytsak.

Planerade attacker

SBU misstänker att mannen planerat 15 attacker i samband med fotbolls-EM i Frankrike, som hålls mellan den 10 juni och 10 juli.

Hans Brun, som forskar om terrorism vid King's College i London, är tveksam till den tolkningen.

– Jag tror inte att det här nödvändigtvis är kopplat till fotbolls-EM. Däremot visar det på vikten av att man måste hålla koll på olika former av rörelser när det gäller illegal vapenhantering, säger han till TT.

Målen för attackerna ska enligt säkerhetstjänsten ha varit bland annat moskéer, synagogor, skattemyndigheter och polispatruller. Om mannen har kopplingar till någon terrororganisation eller agerade på egen hand är oklart.

Mängder av vapen

Enligt polisen hade mannen införskaffat bland annat fem automatvapen av typen Kalasjnikov, över 5 000 kulor, 100 detonatorer, två granatkastare och 20 balaklavor (en mössa som täcker ansiktet), rapporterar AFP.

– Det är allvarligt i sig att det rör sig om en så stor mängd sprängmedel. Som har förstått det så rör sig om professionellt tillverkade sprängmedel, säger Hans Brun.

Senare medgav Hrytsak att SBU sålde inaktiverade vapen till den misstänkte, sedan han visat intresse att köpa.

Fransk skepsis

En anonym fransk poliskälla säger sig vara skeptisk till uppgifterna som förs fram. Enligt källan var mannen varken känd för polisen eller underrättelsetjänsten i Frankrike. Polisen ska inte heller ha funnit något som styrker ukrainarnas uppgifter när en husrannsakan gjordes i mannens hem.

En annan källa säger att polisen i den misstänktes hem har hittat en T-tröja med ett tryck som antyder sympati med en högerextrem grupp och flera ämnen som skulle kunna användas till att göra en hemmagjord bomb.

– Det här visar att man måste hålla ögonen på en rad olika rörelser i Europa, inte bara jihadister, säger Hans Brun.

AP/TT
En man har gripits misstänkt för att ha planerat terrordåd i Frankrike. Bilden kommer från ukrainska underrättelsetjänsten SBU.
AP/TT
Ukrainsk polis har beslagtagit mängder med sprängmedel och ammunition i samband med gripandet av en man som misstänks ha planerat terrordåd i Frankrike.
AP/TT
Mängder av vapen och ammunition beslagtogs i samband med ett gripande av en man som misstänks ha planerat terrordåd i Frankrike