Sport Sport-topp

Fransson: "Ska fira med lösgodis"

Jenny Fransson tog OS-brons efter att ha slagit Dorothy Yeats från Kanada i bronsmatchen i 69 kilo.
Jenny Fransson tog OS-brons efter att ha slagit Dorothy Yeats från Kanada i bronsmatchen i 69 kilo.

Jenny Fransson skrek ut sin glädje, jublade och dansade på mattan sedan hon säkrat Sveriges allra första OS-medalj i dambrottning. Kanadensiskan Dorothy Yeats besegrades med 2–1.– Yes! En lättnad, en glädje. Nu ska jag fira med lösgodis och ringa min pojkvän, säger hon.

Det fanns en anledning till dansen.

– Jag har förlorat tre bronsmatcher på VM – äntligen.

– Visst är den fin? Och tung. Och den är min, inte bara någon annans som man får testa att hålla i, säger Fransson när hon visar upp bronsmedaljen för journalisterna.

Sömnlös natt

Hon säger att hon fortfarande inte riktigt har fattat att hon tagit en medalj, den sjunde för Sverige hittills eller åtta om man räknar in fotbollen, där Sverige spelar final mot Brasilien på fredag.

– Det tar nog ett tag att smälta det här. Nu ska jag äta en massa godis! Jag har tagit med mig massor, jag har bantat nu en månad. Jag gillar tuttifrutti och sura godisar och jag har några påsar på rummet, säger Jenny Fransson.

TT: Kommer du att kunna sova i natt?

– Nej! Nu ska jag ringa min familj.

I en ganska avvaktande bronsmatch där båda mest stod och tryckte på varandra fick Fransson en poäng när kanadensiskan var för passiv. Ytterligare en kom när Fransson tryckte ut kanadensiskan från mattan.

Spännande avslutning

Mot slutet fick kanadensiskan en poäng och plötsligt fanns oro för att Fransson skulle råka ut för det som hände Fredrik Schön i sin bronsmatch, Johanna Mattson i sin första match och Fransson själv i semi – nämligen sena poäng för motståndare som vände matcherna.

Men Fransson höll undan och tog ett historisk svenskt brottarbrons.

– Coolt va? Jag tycker det är jättehäftigt att just jag fick göra det. Det känns som att vi tjejer har gjort det här tillsammans. Nu kan de andra tjejerna gå in utan den pressen, jag tror att de blir laddade av det här, säger medaljören och syftar på att Sofia Mattsson och Henna Johansson står på mattan under morgondagen.

Höll fokuset

Hon säger att hon tycker att hon brottades dåligt, men lyckades ändå hålla fokus på att inte tappa något.

– Det var lite stappligt och jag hade velat styra matchen och ta fler poäng.

Efter att hon missat att ta sig till final och besvikelsen var påtaglig försökte hon fokusera på att samla tankarna inför bronsmatchen.

– Inte vara för besviken utan ta vara på det här, jag ville verkligen ha bronsmedaljen.

Damerna gjorde entré i OS-brottningen så sent som i Aten 2004. Sverige hade aldrig har tagit någon OS-medalj på damsidan – förrän nu.

Jenny Fransson har en lång brottningskarriär bakom sig och hennes bästa resultat hittills är VM-guldet i Kanada 2012 då hon brottades i 72-kilosklassen.

På OS kom hon på nionde plats både 2008 och 2012.

Föll mot japanska

I Rio var Jenny Fransson till och med nära final i brottningens 69-kilosklass men blev i semi besegrad av japanskan Sara Dosho som vann med 7–2. Dosho vann sedan även finalen.

Annars inledde Jenny Fransson dagen mycket starkt. Först åkte norskan Signe Marie Fidge Store i mattan flera gånger om och segersiffrorna blev 9–0. Av bara farten gick tyskan Aline Focken samma öde till mötes, och svenskan vann med 9–1.

För Johanna Mattsson blev OS en kort historia. Hon förlorade i första matchen mot Sakshi Malik från Indien i 58-kilosklassen och OS tog slut efter sex minuter. Malik gick sedan fram och tog brons. Vann gjorde Kaori Icho från Japan.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset