Sport Sport-topp

Fransson tog historiskt OS-brons

Jenny Fransson i OS i Rio.
Jenny Fransson i OS i Rio.

Jenny Fransson blev historisk när hon tog Sveriges allra första OS-medalj i brottning för damer. Kanadensiskan Dorothy Yeats besegrades med 2–1.Och det kan bli fler – på torsdagen är det dags för Sofia Mattsson.

I en ganska avvaktande bronsmatch där båda brottarna mest stod och tryckte på varandra fick Fransson en poäng när kanadensiskan var för passiv. Ytterligare en kom när Fransson tryckte ut kanadensiskan från mattan. Mot slutet fick kanadensiskan en poäng. Plötsligt fanns en oro för att Fransson skulle råka ut för det som hände Fredrik Schön i sin bronsmatch, Johanna Mattson i sin första match och Fransson själv i semi, nämligen sena poäng för motståndare som vände matcherna.

Men Fransson höll undan och tog ett historisk svenskt brottarbrons.

Damerna gjorde entré i OS så sent som i Aten 2004. Sveriges brottardamer har aldrig har tagit någon OS-medalj – förrän nu.

Jenny Fransson var till och med nära final i brottningens 69-kilosklass men blev i semi besegrad av japanskan Sara Dosho som vann med 7–2. Därför blev det i stället bronsmatch mot kanadensiskan Dorothy Yeats. Hon åkte ut mot just Dosho i kvarten men tog sig till bronsmatch via återkval.

Kanadensiskan har ett VM-silver på meritlistan 2012, samma år som Jenny Fransson tog VM-guld i en tyngre klass.

Föll mot japanska

Fransson missade alltså guldchansen i semifinalen, där hon först tog en poäng sedan japanskan Dosho varnats för passivitet. Ytterligare en passivitetsvarning för innebar 2–0 till Fransson. Men sedan fixade japanskan två poäng. Just då var finalplatsen Doshos eftersom hon tagit sista poängen och därmed hade vunnit på det.

– Då chansade jag. Det kändes som om det lika gärna hade kunnat vara jag. Jag hade behövt lite mer tid, sade Jenny Fransson.

Fransson gjorde ett desperat försök till kast i slutsekunderna men i stället tog japanskan flera poäng och vann med 7–2.

Annars inledde Jenny Fransson dagen mycket starkt. Först åkte norskan Signe Marie Fidge Store i mattan flera gånger om och segersiffrorna blev 9–0. Av bara farten gick tyskan Aline Focken samma öde till mötes, och svenskan vann med 9–1.

Mattson borta

För Johanna Mattsson blev OS en kort historia. Hon tog ledningen med 4–0 i kvalmatchen mot Sakshi Malik från Indien. Med bara tio sekunder kvar hade 58-kilosbrottaren ledningen med 4–3, men förlorade i sista stund. Malik gick sen fram och tog brons. Vann gjorde Kaori Icho från Japan.

Sofia Mattsson och Henna Johansson går in i tävlingen på torsdag.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset