Nyheter Världen

Fredssamtal i dag utan oppositionen

FN:s speciella sändebud för Syrien, svenskitalienaren Staffan de Mistura, har bjudit in till fredssamtal om Syrien i dag, fredag. Arkivbild.
FN:s speciella sändebud för Syrien, svenskitalienaren Staffan de Mistura, har bjudit in till fredssamtal om Syrien i dag, fredag. Arkivbild.

I dag är de FN-ledda fredssamtalen om Syrien planerade att starta. Men de hotas av att oppositionen ännu inte tackat ja – de har lovat att lämna besked under dagen om de ska delta eller ej.

Den syriska oppositionen kan utebli, trots vädjan och påtryckningar från bland andra FN-sändebudet Staffan de Mistura som ska leda samtalen, och från USA.

– FN-samtalen får inte misslyckas, sade Mistura i ett videomeddelande till syriska folket i går, och förklarade att detta kan vara den sista chansen till fred i landet.

Den oppositionsgrupp som formades i december med stöd av Saudiarabien håller fast vid sitt krav för att delta i samtalen: Att först nå en överenskommelse om hur nödhjälp ska nå in i belägrade områden i Syrien. Ända in i det sista drar de ut på sitt svar. En högt uppsatt företrädare för gruppen säger att de kommer att lämna besked i dag om de ska delta eller ej.

Riad Hijab, samordnare för gruppen, fastslog så sent som i går till tv-kanalen al-Arabiyya att de inte kommer att närvara i Genève under fredagen.

– Vi skulle kunna åka dit, men vi kommer inte att gå in i förhandlingsrummet om våra krav inte uppfylls, fortsatte han.