Nyheter Världen

Fredssamtal inleds med regeringspart

FN:s särskilda sändebud för Syrien, svenskitalienaren Staffan de Mistura, har bjudit in till fredssamtal om Syrien i dag, fredag. Arkivbild.
FN:s särskilda sändebud för Syrien, svenskitalienaren Staffan de Mistura, har bjudit in till fredssamtal om Syrien i dag, fredag. Arkivbild.

De FN-ledda fredssamtalen om Syrien inleds i dag med att sändebudet Staffan de Mistura träffar delegationen från Syriens regering. Oppositionens medverkan är fortfarande oklar.

Den svensk-italienske diplomaten kommer "därefter" att fortsätta samtal med andra deltagare och representanter för intresseorganisationer, enligt ett uttalande från de Misturas kansli. När detta kommer att ske är oklart, och oppositionsdelegationen HNC har ännu inte tackat ja till att delta. Den har hittills stått fast vid sitt krav att inte förhandla om man inte först kommer överens om hjälpsändningar till belägrade orter i Syrien.

Staffan de Mistura och USA hör till dem som har tryckt på och vädjat till oppositionen att delta.

– FN-samtalen får inte misslyckas, sade de Mistura i ett videomeddelande till syriska folket i går, och förklarade att detta kan vara den sista chansen till fred i landet.

Ända in i det sista drar HNC ut på sitt svar. En högt uppsatt företrädare för delegationen säger att man kommer att lämna besked i dag om eventuellt deltagande.

Riad Hijab, samordnare för HNC, fastslog så sent som i går till tv-kanalen al-Arabiyya att delegationen inte kommer till Genève under fredagen. HNC sitter dock i möte om saken i den saudiska huvudstaden Riyad.

Regering och opposition ska inte mötas ansikte mot ansikte, utan genom indirekta samtal. Ombud ska gå i skytteltrafik mellan parterna, berättade de Mistura under en presskonferens i veckan.

Francois Mori/ AP/ TT
Riad Hijab, samorrdnare för en delegation från den syriska oppositionen, HNC. Arkivbild.