Nyheter Världen

Fredssamtal om Syrien på fredag

John Kerry, USA:s utrikesminister. Arkivbild.
John Kerry, USA:s utrikesminister. Arkivbild.

Fredssamtalen om Syrien ska starta på fredag. Inbjudan till parterna kommer att gå ut under tisdagen.

Det meddelade FN-sändebudet Staffan de Mistura under en presskonferens på måndagseftermiddagen. Fredssamtalen skulle egentligen ha inletts i Genève under måndagen, men sköts upp – en anledning var svårigheterna att komma överens om vilka som ska representera oppositionen.

De Mistura sade under presskonferensen att diskussionen om vilka som ska delta i samtalen fortfarande pågår. Han tryckte på att hans uppdrag är att få till stånd inkluderande fredssamtal, och att det är viktigt att kvinnor och civilsamhället finns representerade.

– Det blir ingen öppningsceremoni, sade de Mistura, väl medveten om att vägen till en fred i Syrien både blir lång och svår.

Sex månader

Samtalen är tänkta att pågå i sex månader, den första fasen på två – tre veckor kommer att fokusera på möjligheten till en bred vapenvila samt på att stoppa hotet från IS. Vapenvilan ska möjliggöra hjälpsändningar till de många nödlidande i Syrien.

– Vi känner alla att tiden är inne för att åtminstone göra ett ordenligt försök att få fram ett resultat, sade de Mistura, enligt AFP.

Under ett möte i helgen ska Kerry ha legat på ett syriskt oppositionsråd om vikten av att delta i fredssamtalen, med motiveringen att de annars riskerade att "förlora vänner". Det säger en medlem i rådet, som dock uppfattade Kerrys ord som att de handlade mer om en dialog än om förhandlingar, rapporterar AFP.

Kritik från Ryssland

Stormakterna är oense om vilka som ska ingå i oppositionen, Ryssland vill till exempel inkludera grupper som kurderna i norra Syrien, men i sin tur utesluta andra delar av oppositionen som de anser är terrorister från fredssamtalen.

Samtidigt varnar Turkiets utrikesminister för att bjuda in vad han kallar "terrorgrupper" som den kurdiska YPG-gerillan i oppositionen, rapporterar nyhetsbyråer.

Salvatore Di Nolfi/TT/AP
Staffan de Mistura, FN-sändebud för Syrien. Arkivbild.