Nyheter Toppnyheter Världen

Fredssamtal om Syrien skjuts upp

Syriens president Bashar al-Assad. Arkivbild.
Syriens president Bashar al-Assad. Arkivbild.

Den bräckliga vapenvilan i Syrien består, trots flera brott mot eldupphöret.I ett utspel hävdar Syriens president Assad att syriska rebeller kan få fri lejd om de går med på att avväpna sig.Samtidigt skjuts datumet för fredssamtal fram.

Det dröjde inte länge innan vapenvilan som trädde i kraft i delar av Syrien i helgen bröts. Syriska oppositionen pekar ut syriska regeringstrupper, medan regimen skyller på rebellerna.

– Tyvärr så är det överträdelser. Det var nog ingen som trodde att det inte skulle förekomma, tyvärr, säger utrikesminister Margot Wallström (S) till TT.

Stabilisera vapenvilan

– Men framförallt har vi sett att man haft tillträde för humanitär hjälp. Det är otroligt viktigt, och det är också ett sätt att återskapa hopp om att det kan bli en fredsprocess.

Senare under tisdagen tillkännagav FN-sändebudet Staffan de Mistura ett nytt datum för fortsatta fredssamtal mellan regimen och oppositionen. Det ursprungliga datumet, den 7 mars, har skjutits upp till den 9 mars av logistiska skäl – och för att den bräckliga tillfälliga vapenvilan ska kunna stabilisera sig, rapporterar Reuters.

Syriens president Bashar al-Assad sade på tisdagen i en intervju med tyska mediebolaget ARD att regimen kommer att göra vad den kan för att den bräckliga vapenvilan inte ska rasa ihop, "så att allting fungerar". Presidenten påstod också att syriska rebeller ska kunna återgå till ett liv som civila om de går med på att avväpna sig, rapporterar AFP.

Skadade journalister

På tisdagen kom också uppgifter om att fyra journalister – från Kina, Kanada, Bulgarien och Ryssland – ska ha skadats invid den syrisk-turkiska gränsen efter att de utsatts för beskjutning av tung artillerield. Enligt den ryska statliga nyhetsbyrån Ria Novosti som i sin tur citerade ett uttalande från landets försvarsdepartement, ska det inte ha rört sig om några allvarligare skador hos journalisterna.

Jonas Ekströmer/TT
Utrikesminister Margot Wallström (S). Arkivbild.

Läs också