Nyheter Sverige

Friad från 30 år gammalt mord

Förra sommaren fotograferades Samir Sabri i Tensta, platsen där han för 30 år sedan ljög och sade att det var han som knivhuggit sin styvmamma till döds. Arkivbild.
Förra sommaren fotograferades Samir Sabri i Tensta, platsen där han för 30 år sedan ljög och sade att det var han som knivhuggit sin styvmamma till döds. Arkivbild.

För 30 år sedan hävdade den då 15-årige Samir Sabri att han dödat sin styvmamma och dömdes för mord.Nu har den gamla domen rivits upp.

I maj 1986 påstod den 15-årige pojken att han knivmördat sin styvmamma i familjens lägenhet i Stockholmsförorten Tensta. Han åtalades och dömdes för mord.

Senare berättade Samir Sabri att erkännandet var falskt och ett sätt att skydda sig själv och den 12-årige brodern från den verklige mördaren – pojkarnas pappa.

Förra året öppnades förundersökningen om mordet på nytt. Såväl teknisk bevisning som vittnesuppgifter stödde Samir Sabris uppgifter om att han var oskyldig och att det var den nu avlidne pappan som var skyldig. Samir Sabri beviljades resning vilket innebar att ärendet gick tillbaka till Stockholms tingsrätt där han en gång dömts.

Åklagare Nils Lundberg fick uppgiften att på nytt ta ställning till om bevisningen höll för åtal och fällande dom. Det har han nu kommit fram till att den inte gör.

Lundberg skriver att bevisningen mot Samir Sabri framstår som svag samtidigt som "misstankarna mot en alternativ gärningsperson, numera avliden, fortlöpande förstärkts".

– Det är ett nytt kapitel i mitt liv. Det här har präglat mig i alla dessa år och haft en tyngd. Nu kan jag knyta ihop säcken, lägga den åt sidan och gå vidare i mitt liv, har Samir Sabri tidigare sagt till TT om resningen.