Nyheter Sverige Sverige-topp

Friad SD-politiker vill vända blad

Martin Kinnunen, riksdagsledamot för Sverigedemokraterna, frias av tingsrätten. Arkivbild.
Martin Kinnunen, riksdagsledamot för Sverigedemokraterna, frias av tingsrätten. Arkivbild.

Sverigedemokraternas riksdagsman Martin Kinnunen vill vända blad sedan han friats från misstankar om grovt skatte- och bokföringsbrott.Åklagaren vet inte om han ska överklaga.

Det var en lättad Kinnunen som tog emot den friande domen. En fällande dom och fängelsestraff hade inneburit exit riksdagen.

– Det var så här jag trodde att det skulle gå, men man kan ju aldrig vara säker i sådana här sammanhang, så jag är oerhört nöjd och glad över det här utfallet, säger Kinnunen.

– Partiet skadas inte av vad som händer enskilda ledamöter, men det är klart att det har skadat mig och min förmåga att utföra arbete. Men nu hoppas jag att kunna vända blad och återgå med fullt fokus på jobbet.

Inget uppsåt

Kinnunen var i egenskap av ensam styrelseledamot i SD-bolaget Samtid&Framtid åtalad för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott efter att momsdeklarationer varit felaktiga och bokföring inte förts under ett år, 2013. Men tingsrätten anser inte att det går att bevisa att Kinnunen avsiktligt eller av oaktsamhet misskött sitt ansvar på ett sätt som göra att han kan dömas för brott.

Vice chefsåklagare Jakob Holmberg kan inte säga om han ska överklaga domen, det är inte givet.

Enligt Expressen finns det mejl som visar att Kinnunen inte sagt sanningen om vad han kände till och när. De har inte varit kända tidigare. Får åklagaren fatt på mejlen kan det väga över för att överklaga.

– Det har potential att få mycket stor betydelse för hur man ska se på uppsåtsfrågan. Och med den här utgången så ökar betydelsen av de här mejlen naturligtvis, om vi nu kan få tag i dem, säger Holmberg.

"Svaga bevis"

Kinnunens advokat Thomas Olsson tror inte att domen kommer att överklagas.

– Min uppfattning är att rättegången visar att utredningen och bevisningen var väldigt svag så jag kan inte se något skäl i dagsläget att domen ska överklagas.

Åklagaren hävdade att Kinnunen borde ha sett till att allt sköttes på rätt sätt, även om Sverigedemokraterna hade anlitat sin före detta ekonomichef som ekonomisk konsult i bolaget. Konsulten misskötte sitt arbete och döms till villkorlig dom och 120 timmars samhällstjänst för medhjälp till bokföringsbrott.

Jessica Gow / TT
En "oerhört lättad och glad" Sverigedemokrat, Martin Kinnunen, intervjuas efter den friande domen om grovt skattebrott och bokföringsbrott.