Nyheter Sverige

Frias för mordförsök på sin bebis

Uppsala tingsrätt. Arkivbild.
Uppsala tingsrätt. Arkivbild.

En 25-årig kvinna som i ett unikt mål varit åtalad för flera mordförsök på sitt spädbarn frias av tingsrätten. Den omfattande domen gäller totalt 31 åtalspunkter.

De flesta av dem rör tillfällen då kvinnan skulle ha täckt för sin sons luftvägar, då de båda vistades på Akademiska sjukhuset i Uppsala, så att han drabbades av nedsatt andning och syrebrist.

Enligt åklagaren var de påstådda handlingarna så pass allvarliga att de i ungefär hälften av fallen menade att kvinnan gjort sig skyldig till försök till mord.

Syftet var, enligt åtalet, att få det att framstå som om sonen var sjuk. Man hänvisade till att motivet skulle vara att kvinnan led av den ovanliga personlighetsstörningen Münchhausens syndrom by proxy. Störningen innebär att en vårdnadshavare antingen hittar på att barnet har vissa symtom, eller själv framkallar dem, för att barnet ska tas in av sjukvården.

Kvinnan har hela tiden nekat till brott och hennes försvarare har menat att hon inte på något sätt varit ansvarig för sonens symtom.

Åklagarna hade yrkat på skadestånd åt sonen. Men tingsrätten friar alltså kvinnan. "Det är alltså inte ställt utom rimligt tvivel att de symtom som XX (sonen) har visat har orsakats av att XX (mamman) har täppt för hans luftvägar. Vid sådant förhållande ska åtalet ogillas helt", skriver domstolen i domen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset