Nyheter Sverige Sverige-topp

Fridolin kommenterar MP-turbulensen

Gustav Fridolin (MP).
Gustav Fridolin (MP).

Mehmet Kaplans avgång. En partistyrelsekandidat som vägrar ta kvinnor i hand. En medarbetare som ska ha försökt påverka vad SVT skulle rapportera om.Det har varit turbulent kring Miljöpartiet de senaste dagarna och språkröret Gustav Fridolin tror att förändringar inom partiet krävs.

– Det är ett tufft läge. Vilka vi är och vad vi står för sätts ifråga och då är det väldigt viktigt för oss att stå upp för våra grundläggande värderingar om feminism och mångfald, säger Fridolin till TT.

En av de händelser som lett till kritik är att miljöpartisten Yasri Khan, en av kandidaterna till partistyrelsen, vägrar ta kvinnor i hand. Khan meddelade i går att han drar tillbaka sin kandidatur.

– Det är klart att jag alltid har haft svårt att förstå sedvänjan men att det fanns så många som inte kände sig respekterade över hans sätt hälsa, det förstod jag först de sista dagarna, säger Gustav Fridolin.

Kulturkrockar

TT: Ska man tolka det här som att om man ska representera Miljöpartiet så måste man ta kvinnor i hand?

– Man ska behandla män och kvinnor lika. Tar man män i hand ska man också ta kvinnor i hand.

Fridolin säger att hela diskussionen pekar på att det finns kulturkrockar inom partiet och partisekreteraren får nu i uppgift att säkerställa att det "finns utrymme för de svåra värderingsdiskussionerna". Jämställdhetskommittén å sin sida ska arbeta med mångfaldsfrågorna på ett bredare sätt.

– Det ska inte bara handla om att vi ska ha en god representation och jämn fördelning av kvinnor och män, utan också att alla ska känna sig respekterade i Miljöpartiet och av våra företrädare.

"Oacceptabelt"

I går kom också uppgifter om att Magnus Johansson, planeringschef på utbildningsdepartementet, försökte utöva påtryckningar för att kritik mot avhoppade bostadsministern Mehmet Kaplan skulle lyftas ur SVT:s Aktuellt. I utbyte skulle Johansson erbjuda kritiska röster om partikollegan Yasri Khan.

– Stämmer uppgifterna är det helt oacceptabelt, säger Fridolin, som tagit Johansson ur tjänst.

På kort tid har två medarbetare inom MP agerat på ett tveksamt sätt i kontakter med media: Kaplans pressekretare Hakim Belarbi och sedan Magnus Johansson som ska ha försökt påverka SVT Aktuellt.

TT: Vad säger det dig?

– Det är också en av de principer jag vill vara väldigt tydlig med. Vi ska ta ansvar, i det ligger att man aldrig som miljöpartist ska skylla på media. Det är inte värdigt att ett politiskt parti ska skylla på medier. Mediers uppgift är att ställa frågor, vår uppgift är att svara på frågorna.

Nya rutiner

Även när det gäller händelserna kring Mehmet Kaplan kommer partiet att se över rutinerna.

– Vi tar fram rutiner för hur man som förtroendevald ska agera i lägen då man möter personer eller organisationer som har värderingar som står långt från Miljöpartiet. Det är viktigt att man känner sig trygg med att miljöpartister i alla lägen står för partiets värderingar, säger Gustav Fridolin.