Nyheter Ekonomi Världen

Frihandelsavtal mellan EU och Kiev

Aktivister med en EU-flagga i Lviv i Ukraina. Arkivbild.
Aktivister med en EU-flagga i Lviv i Ukraina. Arkivbild.

Nu träder Ukrainas frihandelsavtal med EU i kraft. Överenskommelsen har inte välkomnats av Moskva, som samtidigt inleder ett livsmedelsembargo mot Kiev och stämmer Ukraina på tre miljarder dollar.

Frihandelsöverenskommelsen är en del av EU:s bredare associationsavtal, som undertecknades i slutet av juni 2014 men därefter har fördröjts i ett försök att blidka rysk frustration.

Associationsavtalet ska "bidra till en modernisering och diversifiering av den ukrainska ekonomin och kommer att skapa ytterligare incitament för reformer", skriver EU-kommissionen.

Fönster mot väst

Ukraina ska nu försöka anpassa sig till EU-standard vad gäller till exempel offentlig upphandling, immaterialrätt och konkurrensregler, skriver Deutsche Welle. Ryssland har varit rasande över att den forna sovjetrepublikens kursändring.

Det ryska finansdepartementet meddelar enligt AFP att det i brittisk domstol stämmer Ukraina som missat en amortering på ett lån från 2013 på tre miljarder dollar.

Ingen samsyn om lån

Ukraina lyckades i augusti få lån från en rad andra långivare nedskrivna med en femtedel men Ryssland har vägrat att gå med på det.

Handelskriget, där Ryssland utvidgar sitt befintliga importförbud mot europeiska livsmedel till att även omfatta Ukraina – vilket fått Ukraina att förbereda samma sak tillbaka – kan enligt den ukrainska regeringen under året komma att kosta landet 600 miljoner dollar, berättar Kyiv Post.

Lågintensiv konflikt

Konflikten mellan Ukraina och proryska separatister i dess östra del fortsätter att pyra. Den 27 december dödades en ukrainsk soldat och två civila i stridigheterna som pågått sedan våren 2014.

Fyra miljoner människor nära och öster om frontlinjen är i behov av nödhjälp men FN och andra biståndsorgan har svårt att nå fram.