Sport Friidrott Nyheter

Friidrottsskandalen kan växa

Dick Pound ska presentera den andra delen av Wadas rapport om dopning och korruption i friidrott. Arkivbild.
Dick Pound ska presentera den andra delen av Wadas rapport om dopning och korruption i friidrott. Arkivbild.

Friidrottshöjdare och nationella friidrottsförbund, bland annat Kenya, har anledning att känna oro inför presentationen av Wadas andra rapport om dopning och korruption inom friidrotten.– Det finns en "wow"-faktor, sade Dick Pound.

Den förre ordföranden i antidopningsorganisationen Wada har lett utredningen och ska presentera den andra delen av rapporten på torsdagen. Pound har tidigare sagt att när den andra delen av rapporten släpps "kommer folk att säga 'hur kunde det här hända?'. Det är ett komplett förräderi av hur folk i friidrottens ledning borde agera".

Det var i början av november som Wada släppte den första delen av rapporten. Den avslöjade att det förekommit systematisk dopning inom rysk friidrott och att höjdare inom Internationella friidrottsförbundet (IAAF), bland annat dess förre ordförande Lamine Diack, tagit emot miljonmutor för att dölja positiva dopningstest av ryska friidrottare.

Polisutredning pågår

Sedan dess har IAAF stängt av rysk friidrott under utredning. Och det pågår en polisutredning i Frankrike mot bland andra Lamine Diack, hans son Papa Massata Diack, Lamine Diacks juridiske rådgivare Habib Cisse och IAAF:s förre antidopningschef Gabriel Dollé.

Det var av hänsyn av polisutredningen som presentationen av den andra delen av Wadas rapport har dröjt.

– Den andra delen består av möjliga kriminella handlingar av personer, som svar på de generella påståendena att IAAF inte följde upp positiva dopningstester, sade Pound till den japanska tidningen Yomiuri Shimbun.

I samband med att Wadas rapport presenteras i München ska den franska åklagaren Eliane Houlette ge en summering av polisutredningen.

"Problem i Kenya"

Wadas ursprungliga uppdrag var att se om det fanns några onormala testresultat av ryska friidrottare. Uppdraget har växt till att gälla alla friidrottare, mer än 5 000, vars testresultat finns i IAAF:s databas.

– Våra experter går igenom hela listan ända fram till slutet av 2015. Det står fullkomligt klart att det finns problem i Kenya. Min misstanke är att det vid någon tidpunkt kommer att bli en liknande utredning (som i Ryssland) i Kenya, sade Pound.