Sport Fotboll Sport-topp

Friskare Sverige siktar mot OS

Förbundskapten Pia Sundhage har sett bra saker inför OS-kvalet.
Förbundskapten Pia Sundhage har sett bra saker inför OS-kvalet.

Skadorna har läkt. På det stora hela.Det är ett bättre svenskt landslag som ska försöka säkra en OS-plats, än det som misslyckades i fotbolls-VM i somras.– Jag skulle nästan påstå mycket bättre, säger förbundskaptenen Pia Sundhage, som ändå väljer att hålla två platser i truppen öppna – på grund av just skadeläget.

Att ta sig till OS i Rio de Janeiro blir inte lätt. Sverige, Norge, Schweiz och Nederländerna gör upp om endast en OS-plats i Rotterdam den 2–9 mars.

Men Pia Sundhage är full av tillförsikt.

På den senaste landslagssamlingen vann Sverige övertygande mot Skottland med 6–0, Lotta Schelin gjorde sitt första spelmål på väldigt länge och flera andra spelare som Olivia Schough, Sofia Jakobsson och Lisa Dahlkvist visade upp fin form.

– Att behålla den här känslan av att vi kan, det var väldigt viktigt, säger Sundhage.

Den största skillnaden gentemot VM-laget är att den stora bulken av spelarna nu är hela.

– Det här är friskare och det här är bättre. Minnesbilden från VM är att jag var baklåst, nästan, för att spelarna inte var friska.

Två platser kvar

Men vissa frågetecken finns ändå.

23 spelare ska ingå i den trupp Sverige skickar till Rotterdam, men Pia Sundhage hade bara 21 namn att presentera. Anledningen är att flera av spelarna är mitt uppe i försäsongen, och en del dessutom småskadade.

– Vi behöver ta ut spelare som är på gång, och vi vill se lite mer innan vi tar ut de två platser som är kvar, säger Sundhage.

Anfallsstjärnan Kosovare Asllani är det mest meriterade namnet som saknas. Den förra Paris SG-spelaren var tidigare i vinter klubblös innan hon skrev på för Manchester City.

"Svårt beslut"

Asllani har dessutom dragits med en del småskador, och det finns tveksamheter kring hennes form.

– Alltså, hon är bakom hörnet. Jag tycker att det är ett svårt beslut. Det vore lätt att ta på sig gamla glasögon, för det är en väldigt fin fotbollsspelare. Men man ska kunna använda henne i tre matcher. Det är en sån spelare som jag tror att alla gillar – men det räcker inte. Vi är ju inte världsbäst. Det här är ganska öppet, vilket lag som ska åka till OS. Då måste vi ha friska spelare och en attityd av att vi löper som tusan.

– Vi får se om hon blir en av dem som vi plockar ut till slut.

I dagsläget är tre målvakter, sju backar och elva mittfältare/anfallare uttagna. Sundhage väntas komplettera med en back och en offensiv spelare i slutet av februari.

– Definitivt en back till, vi kan inte åka med bara sju backar.