Nyheter Sverige

Fritt fram att byta namn

Nu kan det bli möjligt att slå ihop två efternamn till ett. Arkivbild.
Nu kan det bli möjligt att slå ihop två efternamn till ett. Arkivbild.

Svenskarna ska få större frihet att välja efternamn och det ska bli enklare att byta namn. Det är huvuddragen i regeringens förslag om en ny namnlag.

– En effekt kan bli att alla får heta Johansson, vi är ganska många men det är inga problem om vi blir fler, säger justitieminister Morgan Johansson (S).

Förslaget presenterades vid en pressträff på Rosenbad på förmiddagen och då förklarade justitieministern att den nya lagen innebär en ökad valfrihet och ökade möjligheter till samhörighet inom familjen. Dessutom ska de krångliga reglerna förenklas.

– Jag tycker inte att man ska ha begränsningar om det inte finns goda skäl för det. Nu har vi ett tryck från allmänheten som går ut på att man ska kunna välja lite själv, säger Morgan Johansson.

Med de nya reglerna ska det bli enklare att byta namn och de som vill byta efternamn ska få större valfrihet. Bland annat blir det fritt fram att byta efternamn till exempelvis Andersson, Wallin, Lundin och alla andra efternamn som bärs av minst 2 000 personer.

Oändligt många namn

Att byta namn har blivit allt vanligare i Sverige och antalet ansökningar ökar varje år. Förra året kom det in 9 184 ansökningar och året dessförinnan var det 8 542.

Den nya lagen gör det möjligt att byta både för- och efternamn hur många gånger man vill.

Den nuvarande namnlagen från 1982 gör att den som önskat två efternamn, till exempel efter ett giftermål, varit tvungen att göra om det ena till ett mellannamn. Nu blir det möjligt att skapa ett dubbelt efternamn istället. Enda begränsningen är att det endast går att ha två namn i ett efternamn.

Vill inte byta

– Vi får telefonsamtal varje vecka av människor som ringer och frågar om till exempel mellannamn, varför kan de inte gå i arv till mina barn? Den begränsningen löser vi nu med att skapa dubbla efternamn istället, säger Morgan Johansson.

Men trots den ökade friheten är ett namnbyte inte aktuellt för justitieministern.

– Jag är nöjd med både mitt förnamn och mitt efternamn, det blir en del av identiteten. Jag skulle ha känt mig obekväm med ett annat namn, säger han