Nyheter Sverige

Fritt fram för e-cigaretter: "Kan inte klassas som läkemedel"

E-cigaretter ska inte räknas som läkemedel, enligt en ny dom i högsta instans. Arkivbild.
E-cigaretter ska inte räknas som läkemedel, enligt en ny dom i högsta instans. Arkivbild.

E-cigaretter kan nu säljas helt fritt och utan åldersgräns i Sverige. "Varken läkemedelslagen eller tobakslagstiftningen täcker e-cigaretterna", säger justitierådet Christer Silfverberg.

På onsdagen kom en ny dom gällande de hett omdiskuterade cigaretterna. E-cigaretter som innehåller en viss mängd nikotin ska inte betraktas som läkemedel, meddelade Högsta förvaltningsdomstolen.

Kammarätten gjorde motsatt bedömning och gav därmed Läkemedelsverket rätt att stoppa försäljningen. Men turerna har varit många och något försäljningsförbud infördes inte.

Lagmässigt vakuum

Dagens dom ger tillfällig vind i seglen för tillverkare och försäljare av e-cigaretter. Och eftersom produkten inte kan klassas som läkemedel – och inte heller finns upptagen i tobakslagstiftningen – är det nu är fritt fram för e-cigaretter på den svenska marknaden.

– För närvarande är det ett vakuum eftersom varken läkemedelslagen eller tobakslagstiftningen täcker e-cigaretterna, säger justitierådet Christer Silfverberg.

Enligt honom var justitieråden vid Högsta förvaltningsdomstolen eniga i sin bedömning. De har kommit fram till att e-cigaretterna inte är framtagna för rökavvänjning utan för att vara ett hälsosammare njutningsmedel än vad vanliga cigaretter är. Inte heller innehåller produkten substanser som kan vara hälsosamma för människokroppen och som kan förebygga sjukdomar. Även hur konsumenterna uppfattar och använder produkten har undersökts.

– När vi väger samman det här har vi kommit fram till att det inte kan klassas som läkemedel, säger han.

Mycket oklart

Regeringen utreder just nu hur ändringarna i EU:s tobaksdirektiv ska implementeras, ett arbete som ska vara klart i maj. Men e-cigaretterna har lämnats utanför arbetet i avvaktan på dagens dom. Och enligt Sara Asp, rättssakkunnig på socialdepartementet, finns fortfarande många frågetecken, bland annat huruvida e-cigaretterna kommer att falla under tobakslagstiftningen eller inte.

– Vi kommer att göra en bedömning av detta men det finns inga fasta beslut än. Vi får göra en bedömning av utgången av Högsta författningsdomstolens avgörande, säger hon.