Nyheter Sverige Sverige-topp

Fritt fram för piratsajter

Sverige går emot andra EU-länder gällande fildelning och streamingtjänster på nätet."Underbetyg för svenskt rättsväsende", menar Film- och skivbolagen som överklagar domen.

För första gången någonsin prövades mål av den här typen i Sverige. På ena sidan fanns internetleverantören Bredbandbolaget och den andra företrädare för stora filmbolag som Universal och Warner. Bolagen har hävdat att Bredbandsbolaget "vidtar eller medverkar till upphovsrättsbrott" och att stoppa kunderna från att nå Pirate Bay och streamingtjänsten Swefilmer skulle vara det mest effektiva sättet att komma åt problemet med piratsajter.

Bredbandsbolaget har å sin sida varit oroligt för att en fällande dom ska påverka friheten på internet. Stockholms tingsrätt valde också att gå på deras linje.

Hoppades på annat resultat

– Jag är besviken. Jag hade trott och hoppats att man skulle resonera som domstolarna i resten av Europa. Det här betyder att Sverige får ännu sämre skydd än resten av Europa, säger Per Strömbäck, talesman för Film- och TV-branschen till TT.

I flera EU-länder har liknande mål drivits. Där har dock utgången varit en annan.

– Enda EU-landet där man tidigare inte fått igenom blockering är Nederländerna. Det var lite oväntat men det här var ett svårt mål. Det är inte otroligt att en högre instans kan döma annorlunda, säger Daniel Westman, IT-forskare vid Stockholms universitet.

Det är redan klart att domen ska överklagas och Per Strömbäck, säger att man hoppas på en linje med övriga Europa. Hos Bredbandsbolaget, som poängterat att en operatör inte ska lägga sig i vilka tjänster som deras kunder använder utan enbart kunna erbjuda uppkopplingar, var man av naturliga skäl mycket positiva.

Positiv dom

"Vi ser det som positivt att tingsrätten inte anser att internetoperatörer är medskyldiga till brott som begås över internet. Detta är viktigt för yttrandefriheten och den svenska modellen för ett fritt och öppet internet . . . Vi hoppas att detta kan sätta stopp för denna fråga som annars skulle kunna leda till att vi behöver blockera fler sajter framöver", säger Anna Byström, chefsjurist på Bredbandsbolaget i en skriftlig kommentar till TT.