Sport

Froome närmar sig tredje Tour-titeln

Chris Froome, i den gula ledartröjan, hade full koll på konkurrenterna på den 17:e etappen av Tour de France.
Chris Froome, i den gula ledartröjan, hade full koll på konkurrenterna på den 17:e etappen av Tour de France.

Chris Froome är på god väg mot sin tredje totalseger i cykelklassikern Tour de France.På den 17:e av 21 etapper hängde britten av alla utom en av sina huvudrivaler – och utökade ledningen till nära två och en halv minut.

Ett individuellt tempolopp (torsdag) och två tuffa bergsetapper återstår (fredag-lördag) visserligen men allt är upplagt för en triumffärd in mot Paris och Champs-Élysées för Chris Froome på söndag.

På den 184,5 kilometer långa etappen mellan Bern och Finhaut-Emosson i Schweiz slutade 31-åringen på elfte plats, men av konkurrenterna om totalsegern var det bara australiern Richie Porte som höll jämna steg med segraren från 2013 och 2015.

Colombianen Nairo Quintana, fyra i sammandraget, hade stora problem under etappens två avslutande kilometer, tappade 28 sekunder och är nu 3.27 bakom Froome. Totaltvåan Bauke Mollema, Nederländerna, var tolv sekunder efter Quintana och är 2.27 bakom Froome med fyra etapper kvar. Froomes landsman Adam Yates är trea totalt, 26 sekunder bakom Mollema.

Ryssen Ilnur Zakarin vann etappen nära en minut före söndagens segrare Jarlinson Pantano, Colombia, och hade ytterligare en halvminut till godo på Rafal Majka, Polen.

Samtidigt står det klart att schweizaren Fabian Cancellara drar sig ur tävlingen för att fokusera på OS, som han tog guld och silver i 2008.