Nyheter Toppnyheter

Fujimori den yngre leder inför val

Keiko Fujimori har en ledning i opinionsmätningarna inför söndagens presidentval i Peru. Arkivbild
Keiko Fujimori har en ledning i opinionsmätningarna inför söndagens presidentval i Peru. Arkivbild

Keiko Fujimori, dotter till den fängslade expresidenten Alberto Fujimori, leder i opinionsmätningarna inför helgens presidentval i Peru.Men mycket pekar på att hon inte får egen majoritet och att det blir en andra valomgång.

Söndagens val blir andra försöket att bli president i Peru för den konservativa politikern Keiko Fujimori. För fem år sedan förlorade hon i den andra valomgången mot Ollanta Humala.

Nu leder hon i opinionsmätningarna.

– Jag är fast övertygad om att med Guds hjälp så kommer jag att bli Perus första kvinnliga president, sade hon vid ett valmöte i torsdags skriver AFP.

Pekar mot andra valomgång

I en färsk mätning av Ipsos/Reuters får Fujimori 37,7 procent. Men det är en bra bit kvar till den egna majoritet som krävs för en vinst redan i första valomgången.

Hennes främsta utmanare, vänsterkandidaten Veronika Mendoza och den tidigare ekonomiministern Pedro Pablo Kuczynski, får båda omkring 20 procent i mätningen.

Vid en eventuell andra omgång mellan Fujimori och Kuczybnski skulle den senare gå segrande ur striden, enligt Ipsos-mätningen. Om det däremot blir Mendoza som går vidare till rond två är ställningen i stort sett lika mellan henne och Fujimori.

Tiotusentals protesterade

Valrörelsen i Peru har kritiserats. Enligt den panamerikanska organisationen OAS kan valet tappa i trovärdighet sedan två kandidater diskvalificerats.

Tidigare i veckan marscherade tiotusentals människor i huvudstaden Lima i protest mot Keiko Fujimoris kandidatur. Demonstration hölls på dagen 24 år efter att Fujimoris pappa Alberto Fujimori upplöste kongressen och satte en rad oppositionsledare i husarrest.

Den förre presidenten Alberto Fujimori avtjänar ett 25 år långt fängelsestraff för människobrott.