Nyheter Toppnyheter Världen

Fujimori i ledning i Peru

Den favorittippade presidentkandidaten Keiko Fujimori röstade i Perus huvudstad Lima.
Den favorittippade presidentkandidaten Keiko Fujimori röstade i Perus huvudstad Lima.

Presidentkandidaten Keiko Fujimori, dottern till den fängslade expresident Alberto Fujimori, får flest röster i söndagens val i Peru enligt de första vallokalsundersökningarna.Den 40-åriga konservativa politikern har varit segerviss under hela valrörelsen.

– Jag är fast övertygad att med Guds hjälp så kommer jag att bli Perus första kvinnliga president, ropade Fujimori till de tusentals flaggviftande anhängare som slutit upp på hennes sista kampanjmöte inför presidentvalet.

De första vallokalsundersökningarna ger Keiko Fujimori en klar ledning, men hon ser inte ut att få egen majoritet.

Enligt Ipsos undersökning får Fujimori 37,8 procent, hennes medtävlare den tidigare ekonomiministern Pedro Pablo Kuczynski får 20,9 procent och vänsterkandidaten Veronika Mendoza får 20,3 procent.

Därmed lär det bli en andra valomgång, frågan är vem Fujimori möter då: Kuczynski eller Mendoza.

Har tidigare förlorat

Det är Keiko Fujimoris andra försök att bli president i det sydamerikanska landet. För fem år sedan förlorade hon i den andra valomgången mot den nu avgående presidenten Ollanta Humala. Nu vill hon bland annat satsa hårt på att bekämpa kriminalitet, stärka ekonomin och bygga ut infrastrukturen.

Den förre presidenten, den hårdföre högermannen Alberto Fujimori, avtjänar för närvarande ett 25 år långt fängelsestraff för människorättsbrott och för korruption under sin tid vid makten mellan 1990 och 2000. Hans dotter har under valrörelsen försökt distansera sig från faderns politik.

– Keiko har en stark handlingsplan, hon är inte som sin far även om allt han gjorde inte var dåligt, säger Jorge Mendoza, en 33-årig tekniker och Fujimorianhängare till Reuters.

Tre döda i attack

Valet har dock inte varit utan våldsamma inslag, en civilperson och två militärer dödades och flera militärer skadades i en attack i Junin-provinsen i Peru, när de färdades till röstlokaler de skulle vakta under presidentvalet.

Enligt myndigheterna är det den på 1980-talet mycket aktiva kommunistgerillan Sendero Luminoso som ligger bakom attacken. Stora delar av gerillan utplånades på 1990-talet men mindre grupper verkar fortfarande, framför allt i kokaodlande regioner.

Runt 23 miljoner peruaner är röstberättigade i valet. Vallokalerna stängde vid 23-tiden på kvällen (svensk tid).

Rodrigo Abd AP/TT
Peruanska kvinnor på väg till vallokalen för att rösta i söndagens presidentval.
Martin Mejia
Den konservativa 40-åriga presidentkandidaten Keiko Fujimori leder i opinionsmätningarna inför söndagens val. Men det blir troligen en andra valomgång. Arkivbild.