Nyheter Världen

Fujimori vinnare i första valomgång

Fujimori firade innan det officiella valresultatet presenterats.
Fujimori firade innan det officiella valresultatet presenterats.

Presidentkandidaten Keiko Fujimori, dotter till den fängslade expresidenten Alberto Fujimori, vann stort i den första omgången i presidentvalet i Peru.Men hon väntas få det betydligt svårare i den avgörande omröstningen.

– Väljarna kräver förändring. Det är ett stort ansvar, som vi ska hedra, sade Fujimori inför jublande anhängare efter att vallokalsundersökningar visat på betryggande siffror för henne.

Med nästan 65 procent av rösterna räknade ledde den konservativa presidentkandidaten på 39,2 procent, enligt valmyndigheten. Då hon inte lyckats säkra över hälften av rösterna väntar en avgörande valomgång den 5 juni.

Där ställs hon av allt att döma mot mittenhögerkandidaten Pedro Pablo Kuczynski, som med omkring 24 procent av rösterna placerade sig en bra bit före vänsterinriktade Veronika Mendoza.

Både Fujimori och Kuczynski har gått till val på löften om att blåsa fart i landets ekonomi och bekämpa brottsligheten. Trots Fujimoris tydliga seger kan hon få det svårt i den andra valomgången. De många väljare som känner ilska över hennes fars auktoritära styre under 90-talet väntas sluta upp bakom hennes motståndare, oavsett politisk färg.

Den peruanska valkampanjen har präglats av skandaler där hälften av de ursprungliga kandidaterna diskats efter att inte ha uppfyllt krav i en ny vallag.