Nyheter Sverige Sverige-topp

Fylla och bråk – men ovanligt lugnt

Majbrasan brinner på Riddarholmen med Mälaren i bakgrunden i centrala Stockholm på lördagskvällen.
Majbrasan brinner på Riddarholmen med Mälaren i bakgrunden i centrala Stockholm på lördagskvällen.

I vanlig ordning innebar valborgsfirandet en hel del arbete för polisen, med fylla och bråk runt om i landet. Men i de beryktade studentstäderna var det relativt lugnt.Ungdomar sköter sig bättre nuförtiden, konstaterar polisen.

En person fick föras till sjukhus med brännskador efter att ha börjat brinna vid en valborgseld i Bandhagen i södra Stockholm vid 21-tiden. Senare under natten knivhöggs en man i ryggen, till synes helt oprovocerat, på en krog inne i centrala Stockholm.

– Det skedde mitt på dansgolvet. Men vi har inget direkt vittne till händelsen och ingen gripen, säger Carina Andersson vid Stockholmspolisen.

Mannen fördes till sjukhus med allvarliga, men inte livshotande skador.

Mycket fylla

Totalt omhändertogs ett 70-tal personer för fylla i Stockholmsområdet. I centrala Göteborg omhändertogs drygt 20 personer.

Även i Norrbotten landade siffran på drygt 20 omhändertagna under valborgsdygnet. En kraftigt berusad man greps och anhölls senare för våld mot tjänsteman efter att ha skallat en polis som försökt omhänderta honom i Boden.

– Det har varit mycket fylla, och en hel del bråk, som det oftast är under den här aftonen, säger Mikael Norén vid Norrbottenpolisen.

I Falun flög en avfyrad fyrverkeripjäs in i en lägenhet, där den exploderade, rapporterar SVT Nyheter. Som tur var skadades ingen då lägenheten var tom.

I Borås greps en man misstänkt för misshandel.

I Åseda fick en person föras till sjukhus efter att ha angripits med yxa vid ett bråk under en lägenhetsfest, rapporterar P4 Kronoberg. En person har gripits för mordförsök och ytterligare en för misshandel.

Skötsamma

På flera håll i landet gick valborgsfirandet dock relativt lugnt till. I studentstaden Lund skedde en väskstöld och två lindrigare misshandelsfall.

I Uppsala, där omkring 100 000 personer beräknades ha varit ute i rörelse under firandet, greps två personer för misshandel, men släpptes senare efter förhör. 125 personer omhändertogs för fylleri.

– Det är inte mer än vanligt under valborg. Man får nog beteckna det som ett lugnt firande, säger Mats Öjedahl vid Uppsalapolisen.

Även i Halland, Dalarna och Västernorrland beskriver polisen kvällen och natten som odramatisk.

– Det har varit väldigt lugnt, och ovanligt få ungdomar omhändertagna, säger Jan Lidén, vakthavande befäl vid polisen i Västernorrland.

– De sköter sig numera.