Nöje Musik Metro Music

Fyra föraktade banbrytare

Ramoneskonsert på klubben CBGB:s i New York 1977. Arkivbild.
Ramoneskonsert på klubben CBGB:s i New York 1977. Arkivbild.

Journalisten Legs McNeil glömmer aldrig när han såg Ramones för första gången. Trots att 40 år har passerat är upplevelsen kristallklar i minnet. – Jag förstod omedelbart att de var framtiden.

Legs McNeil insåg att han inte bara hade bevittnat en musikgenre ta form. Han hade sett en hel samhällsrörelse födas. I samma veva grundade han och tecknaren John Holmstrom det inflytelserika fanzinet Punk.

Vid mitten av 70-talet var USA ett desillusionerat land som skamset slickade såren efter Vietnamkriget och Watergateskandalen. Men det verkligt ohyggliga var dåtidens musik.

Legs McNeil stönar när han minns hur topplistorna befolkades av band som The Bellamy Brothers och Chicago, mysiga mjukisar med luftiga frisyrer.

Rå aggression

Situationen i Sverige var inte mycket bättre. Här visade SVT program som “Triss i Lasse", en tv-show med Lasse Berghagen, Lasse Lönndahl och Lasse Amble.

– Det Ramones förmedlade var energi och jisses vad vi behövde det, säger Legs McNeil om Ramones epokgörande blandning av rå aggression och bubbelgumsdoftande pop.

Men gensvaret var närmast obefintligt. Det fåtal som ens noterade att Ramones existerade avfärdade kvartetten med en fnysning.

– Världen ville inte ha dem. Det var ett hopplöst band att förälska sig i eftersom de var så föraktade. Det var först när de la av och sedan också dog som de faktiskt blev accepterade.

Älskas av hipsters

2016, när Ramones titellösa debutalbum fyller 40 år, har gruppen en självklar plats i musikhistorien och benämns som genier. Deras image fungerar som klädkod för horder av hipsters.

Legs McNeil tror att förklaringen till Ramones lockelse är att de framstår som äkta i en allt mer artificiell värld. Det påstås ibland lite snorkigt att gruppen har sålt fler t-shirts än skivor. Men det ser han snarast som en bekräftelse på bandets estetiska inflytande.

– Man ska komma ihåg att de inte aspirerade på att vara ett undergroundband. De ville sälja skivor. Men USA var för korkat för att inse deras briljans.

AP/TT
Ramones årgång 1982. Från vänster till höger syns Dee Dee Ramone, Joey Ramone, Johnny Ramone och Marky Ramone som ersatte originalmedlemmen Tommy Ramone. Marky lever och besökte nyligen Sverige med sitt band. Övriga originalmedlemmar är döda. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset