Nyheter Sverige Sverige-topp

Fyra män frias för färjevåldtäkt

De misstänkta för den uppmärksammade våldtäkten under en färjekryssning frias av tingsrätten. Arkivbild.
De misstänkta för den uppmärksammade våldtäkten under en färjekryssning frias av tingsrätten. Arkivbild.

Fyra 19-åriga män som åtalats för att ha utfört en grov våldtäkt på en ung kvinna under en studentkryssning ombord på passagerarfärjan Silja Galaxy frias av Stockholms tingsrätt.

Enligt rätten ska det inte vara visat att någon av dem som var där skulle ha hindrat kvinnan från att gå därifrån om hon velat. Inte heller berusning gjorde att den unga kvinnan befann sig i en "särskilt utsatt situation".

Övervakningsfilm

När det gäller kvinnans berusning hänvisar rätten till övervakningsfilmer från båten som visar henne tiden före händelsen och sedan när hon gick i korridoren efter att ha lämnat hytten.

Inte heller de blod- och urinprov som togs vid den medicinska undersökningen, många timmar efter händelsen, har kunnat påvisa om kvinnan varit så berusad att hon inte kunnat "freda sin sexuella integritet".

Rätten konstaterar att det inte gjordes någon medicinsk utredning i direkt anslutning till brottsanmälan och skriver att "en sådan brist inte får gå ut över de åtalade".

"Helt korrekt"

Männen greps efter en kryssning med 18-årsgräns där omkring 1 700 studenter från södra och mellersta Sverige deltog. De har konsekvent nekat till anklagelserna.

– Min bedömning är att domen är helt korrekt. Min klient är lättad, men domen var väntad, säger Martin Beskow, försvarare till en av de nu friade männen, till Sveriges Radio P4 Västmanland.

– Det finns väldigt lite som tyder på att det här skulle vara något annat än ett frivilligt samlag, fortsätter han.

Kvinnas målsägandebiträde Ulrika Borg vill inte kommentera domen.

– Det har jag en överenskommelse om med min klient, säger hon till TT.

Åklagaren Angelica Runesson säger att hon anser att det var rätt att väcka åtal.

– Jag pläderade ju för en fällande dom i tingsrätten, men jag kan ju konstatera att tingsrätten har gjort en annan bevisvärdering än vad jag har gjort. Nu får jag sätta mig ner och läsa domen mer noggrant och fundera över frågan om överklagande.