Nöje

Fyra norska förlag hotas med böter

Fyra norska förlag riskerar miljonavgift i böter. Arkivbild.
Fyra norska förlag riskerar miljonavgift i böter. Arkivbild.

Fyra norska förlag riskerar miljonbelopp i böter. Detta efter att ha samarbetat för att konkurrera ut distributören Interpress.

Norges fyra största förlag riskerar att behöva betala en avgift på totalt 23 miljoner norska kronor, skriver Aftenposten. Mads Magnussen, som är direktör på den norska konkurrensmyndigheten, Konkurransetillsynet, förklarar att de fyra förlagen Cappelen Damm, Gyldendal, Schibsted forlag och Aschehoug har samarbetat för att åstadkomma en kollektiv bojkott av distributören Interpress.

Under 2014 tvingades Interpress avsluta sin verksamhet. Mindre förlag, som Juritzen och Kagge, förlorade därmed delar av sin distribution. Samtidigt blev distributören Bladcentralen, som ägdes av de fyra nämnda förlagen, den enda distributören på marknaden.

Konkurransetillsynets bedömning är att de fyra förlagen har utbytt känslig information med målet att begränsa konkurrensen. Enligt Aftenposten anser sig samtliga fyra förlag vara oskyldiga, eller ha agerat i god tro, och säger att de noga vill gå igenom alla uppgifter före hösten.

Schibsted forlag har numera tagits över av Vigmostad & Björke, som därmed blir ansvariga för anklagelsen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset