Nyheter Sverige

Fyra regimkritiker dömda i veckan

I torsdags dömdes människorättsadvokaten Zhou Shifeng till sju års fängelse för "omstörtande" verksamhet.
I torsdags dömdes människorättsadvokaten Zhou Shifeng till sju års fängelse för "omstörtande" verksamhet.

Ännu en kinesisk människorättsaktivist har dömts för "omstörtande" verksamhet.Det är fjärde fallet inom loppet av fyra dagar.

Den kristne aktivisten Gou Hongguo hade åkt utomlands för att utbildas i "att störta statsmakten", enligt den domstol i Tianjin som på fredagen tog upp hans fall. Han anklagas för att vända allmänheten mot regeringen och försöka störta det socialistiska systemet, bland en rad andra brott. Efter en snabb rättegång dömdes Gou Hongguo till tre års villkorligt fängelse.

Tidigare i veckan har minst tre andra fall av "omstörtande" verksamhet behandlats i samma domstol i Tianjin.

I torsdags dömdes Zhou Shifeng, chef för advokatbyrån Fengrui i Peking, till sju års fängelse. Den advokatbyrå som han är chef för ska ha tagit sig an fall åt regimkritiska forskare, offer för sexuellt utnyttjande och medlemmar i förbjudna religiösa grupper.

Han är en i raden av tiotals advokater och aktivister som gripits och åtalats sedan förra sommaren, då den kinesiska staten under ledning av president Xi Jinping intensifierade sin jakt på oppositionella.

I onsdags dömdes människorättsaktivisten Hu Shigen, medlem i samma kyrka som Gou Hongguo, till sju och ett halvt års fängelse på samma grund. Aktivisten Zhai Yanmin dömdes i tisdags till tre års villkorligt för brott som att ha viftat med flaggor och skrikit slagord.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset