Sport

Fysiken ska ta knäcken på Sydkorea

Linnea Torstensson.
Linnea Torstensson.

Tunga, starka svenskor mot snabba sydkoreanskor.Sverige hoppas att de extra kilona ska vara dem till gagn när det ska till att stoppa koreanska kroppsfinter.– Sedan får man vara beredd på att man blir bortgjord några gånger med byxorna nere, säger Linnea Torstenson.

Sverige fick en lätt och behaglig start på OS-handbollen och besegrade (natten mot söndag svensk tid) Argentina med 31–21. Sydkorea fick det tuffare och förlorade till slut mot Ryssland med fem mål, trots att de ett tag ledde med sju bollar.

– Det var en väldigt konstig match. Sydkorea spelade väldigt offensivt i första halvlek och gick sedan ner på 6–0-försvar i andra och drog ifrån. Ryssarna åt upp det till slut. Det såg ut som om det var tom tank på Sydkorea i slutet, säger Torstenson, som tyckte sig se ett segerrecept i hur Ryssland agerade.

– De (ryskorna) fortsatte att spela. Sydkorea går på den korta passen hela tiden och söker, söker, söker. De är snabba och kvicka. Man måste vänja sig vid deras spel också, det var kanske det som tog lite tid för ryssarna.

"Inte gräva ner sig"

Motgiftet för svensk del ska vara kroppskontakt, att tidigt försöka störa koreanskorna.

– Vi har ju några kilo mer än vad de har. Sedan får man vara beredd på att man blir bortgjord några gånger med byxorna nere, men det får hända ibland. Man får inte gräva ner sig över det som man kanske gör när man möter andra.

Sydkorea har, trots en hel del mediokra resultat på VM, aldrig missat en semifinal på ett OS. Laget har två guld, från 1988 och 1992, och slutade fyra i London för fyra år sedan.

– De spelar oerhört snabbt, dyker in i luckor och hit och dit. Så det gäller för oss att verkligen vara vakna och spela sjukt aggressivt, säger Isabelle Gulldén.

– Det är ju där (på det fysiska) som vi är bättre än dem. Det är samma sak som att man slår ju aldrig Frankrike på fysik. Och man slår ju inte Sydkorea på snabbhet,

Tidig start

Match spelas redan 09.30 på måndagen, lokal tid, och det gäller för Sverige att ladda om efter den sena matchen mot Argentina.

– Det som är bra är att det är en dag emellan, det hade varit segt om det var som på VM och man skulle upp och spela dagen efter. Nu hinner man, man får sova. Försöka i alla fall, en tant som jag går ju och lägger mig sjukt tidigt och vaknar tidigt. Så för mig är det nästan bättre med en sådan tidig match än med den här, säger 27-åriga Gulldén.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset