Sport

"Gäller att hela världen tar ansvar"

Jimmy Durmaz – så mycket mer än bara en fotbollsspelare.
Jimmy Durmaz – så mycket mer än bara en fotbollsspelare.

Den grekiska hamnstaden Pireus har under flera månader blivit tillfälligt hem för många som gjort flykten över Medelhavet.Jimmy Durmaz och spelarna i Olympiakos har under året gjort sitt för att hjälpa de människor som fastnat där.– Man blir tagen när man är där. Man inser hur läget i världen är liksom, säger Durmaz.

När solen skiner över Stockholm, gräset på Stadion ligger grönt och ett EM väntar runt hörnet är det lätt att ta världen för en vacker och bekymmersfri plats. Men utanför fotbollsbubblan pågår livet.

Durmaz har fått se de mörkare sidorna på nära håll.

– Vi har varit väldigt mycket ute och hjälpt, från klubbens sida. Delat ut en massa mat och kläder. Vi är där varje vecka med klubben. Så man har sett det från väldigt nära håll.

– När man går dit får man en helt annan bild av livet. De har det tufft. Vi har hjälpt till så gott vi har kunnat, från klubbens sida och från spelarnas sida. Men det gäller att hela världen tar sitt ansvar.

Spelade fotboll i lägret

Under våren har grekiska myndigheter försökt övertyga flyktingar och migranter som slagit upp sina tält i hamnen i Pireus utanför Aten, där Olympiakos har sin hemmaarena, att frivilligt flytta till något av arméns flyktingläger i landet. Annars tvingas de bort.

– Vi är här och de är där, liksom. Vi är så nära men ändå så långt ifrån varandra i världarna. Jag tog åt mig väldigt mycket. Och jag har försökt hjälpa till vid sidan av själv också, säger Durmaz.

Över en miljon migranter kom till Europa över Egeiska havet förra året. I början av maj hade 150 000 personer kommit den vägen i år. EU:s avtal med Turkiet säger att flyktingar som tar sig till Grekland men inte söker asyl där ska hållas kvar och sedan skickas tillbaka till Turkiet. För en dryg månad sedan beräknades runt 3 000 personer bo i tältlägret i Pireus, som Grekland vill se tömt nu när turistsäsongen drar igång på allvar.

– Vi hade en period där vi delade ut mat varje dag. Det var lastbilar med mat som kom. Och kläder, fotbollar, och glädje till dem också, att det finns hopp att det ska bli bra. Det var som ett läger i hamnen. Vi ställde ut lite små koner, spelade. De var duktiga faktiskt. Men man fick visa vem som var bäst på fotboll också.

Lever i en bubbla

Men i vardagen märks inte flyktingkrisen av för Olympiakosspelarna. Om de inte självmant söker sig till lägren.

– Som spelare är man som i en bubbla. Du går till träningen, du kommer hem från träningen. Du går till match, du kommer hem från match. Jag skulle säga att alla fotbollsspelare lever i en egen värld, var du än är.

Säkerhetsläget i stort inför mästerskapet i Frankrike är inte något som oroar Jimmy Durmaz.

– Vi måste åka dit för glädjen. Vi får inte visa att vi är rädda eller något. Vi ska ha glädje och visa att världen fortfarande är god. Vi ska vinna å den sidan, ge folk glädje. Fotboll bringar mycket fest och glädje.