Sport

"Gör det inte större än vad det är"

Loui Sand. Arkivbild.
Loui Sand. Arkivbild.

Ger du dig ut på jakt efter en OS-medalj får du räkna med att få blickarna på dig.Men kommentarerna som följer på det kan knäcka den bästa.– Jag vet själv när jag är dålig och när jag är bra. Det ger mig inte någonting att läsa, säger handbollsstjärnan Loui Sand inför premiären mot Argentina.

Hon är OS-truppens enda vänstersexa och kan räkna med mängder av speltid på sin position. Nye förbundskaptenen Henrik Signell valde att bara ta med en spelare på vänsterkanten och i stället låta Jamina Roberts eller någon annan av niometersspelarna avlasta Sand när det behövs.

Så det finns tid att glänsa – eller att misslyckas, för den delen.

Som kantspelare hamnar Sand ofta i lägen där hon syns, oavsett om det är ett inhopp från kanten eller en kontring där hon kommer fri med målvakten. Under åren har Sävehofsspelaren gjort sig känd för sina spektakulära mål. Men också för att ibland missa.

– Jag gör det inte större än vad det är. Jag vill vara här för att vinna matcher. Jag kommer ju spela mycket och man kommer att misslyckas ibland och ibland kommer det att gå bättre. Man är ju bara människa, säger hon.

"Inte så jävla viktigt"

VM i Danmark förra året, där Sverige åkte ut i åttondelsfinalen mot hemmanationen, blev ömsom vin och ömsom vatten för Sand. Efter det fattade hon beslutet att inte läsa vad som skrivs om henne, varken i traditionella eller sociala medier, i samband med matcherna.

– Det här mästerskapet ska jag inte vara inne på twitter eller någonting. För vad ger det mig? Det ger inte mig så mycket. Det får jag ta och kolla när jag kommer hem, om jag är nyfiken då. Det är inte så jävla viktigt att kolla de fem minuterna på twitter.

Sverige möter först Argentina, på förhand sexlagsgruppens svagaste lag. De fyra främsta lagen går vidare till kvartsfinal.

Aggressivare försvar

Den största prägeln nye förbundskaptenen Henrik Signell satt på laget är att han vill få Sverige att spela ett något mer aggressivt försvarsspel. Bra, tycker målvakten Johanna Bundsen.

– Får man ett bra försvarsspel så kommer ju också lätta kontringsmål och andrafastryck och man får med sig en bra känsla till anfallet. Och det är lättare för oss målvakter också att kunna gå på det vi vet, om vi har ett bra försvar framför oss.

För fyra år sedan åkte Sverige ut i gruppspelet med fem raka förluster. Den här gången vill alla göra det bättre.

– Vi vill skaffa oss så bra förutsättningar som möjligt nu i gruppen och kunna ta oss vidare till en kvartsfinal. Därefter får man ta det utifrån hur det går. En match i taget är ju det man får köra, säger Bundsen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset