Sport

Gör majordebut – som 15-åring

Julia Engström.
Julia Engström.

Minns du ditt sommarlov efter nian?Julia Engström lär aldrig glömma det.Hon blir Sveriges yngsta majordebutant när hon slår ut i US Open.– Det känns fortfarande overkligt, säger den 15-åriga supertalangen till TT.

Det gäller att välja sina tillfällen. När Julia Engström efter särspel tog hem British Open amateur championship den 26 juni blev hon inte bara den yngsta spelaren att vinna det brittiska amatörmästerskapet, vars första upplaga spelades 1897. Hon fick dessutom en inbjudan till tre majors.

Debuten skulle ske i riktiga British Open i slutet av juli, men sedan kom beskedet att hon fick en plats i startfältet på Cordevalle i San Martin, Kalifornien, redan den här veckan.

Klockan 07.33 lokal tid på torsdagen går hon ut tillsammans med amerikanskan Kelly Shon och Min Lee, Taiwan. Då blir Ringenäs GK-talangen den yngsta svenska majordebutanten.

– Det börjar sjunka in. Det är fortfarande overkligt, men det börjar gå upp för mig mer och mer när dagarna passerar, säger Julia Engström.

Skulle till Oslo

Gratulationerna – bland annat via sms från svenska stjärnorna Anna Nordqvist och Pernilla Lindberg – har varit många. Men det var inte självklart för henne att packa USA-väskan direkt. Hon var förberedd på att spela lag-EM i Oslo – men efter samråd med mamma, pappa, tränare, landslagscoachen och lagkamraterna beslutade hon sig för att ta chansen och åka.

Sedan i lördags är Julia Engström på plats i Kalifornien, och på måndagen var hon ute och kände på banan.

Någon stjärnglans än? Jodå.

– Jag stod bredvid Lydia Ko, som är världsetta, på rangen. Det var coolt. Hennes coach David Leadbitter, en av världens bästa tränare, var där också, säger Julia Engström.

"Bara en bonus"

Hon gjorde visserligen debut redan som 13-åring i Europatourtävlingen Helsingborg Open. Men en major är trots allt något helt annat.

Julia Engström ger ett exempel på det som är en ny värld för henne.

– Det är väldigt avskilt för spelarna. Vi har players lounge, som är jättestort och där man kan få allt man vill ha. Och där vi får vara med familjen får inte ens caddien gå in.

Hon gick nyligen ut nian. I höst väntar gymnasiestudier med golfinriktning i Halmstad. Men först alltså dubbla majors.

TT: Det känns som att det är ett helt okej sommarlov?

– Ja, det blir ett bra sommarlov (skratt). Det trodde jag verkligen inte när jag började spela British, säger Julia Engström.

– Det var häftigt. Jag tänkte inte så jättemycket på det. Jag tyckte bara det var kul att jag fick till en bra tävling. Sedan sade alla att "du valde verkligen rätt tävling att vinna". Ja, det gjorde jag – men jag tycker fortfarande det var roligt att jag fick ut ett bra spel hela veckan. Det här är bara en bonus.

Göran Söderqvist/TT
15-åriga Julia Engström tränade inför US Open tillsammans med sydkoreanskorna Amy Yang och Ha Na Jang som båda är rankade topp 10 i världen.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset