Nyheter Ekonomi Världen Sverige

Göran Persson: Begränsa bidrag till nyanlända

Förre statsministern Göran Persson frågar sig i en intervju i SVT:s Agenda om det är rimligt att invandrare har rätt till bidrag från dag ett. Arkivbild.
Förre statsministern Göran Persson frågar sig i en intervju i SVT:s Agenda om det är rimligt att invandrare har rätt till bidrag från dag ett. Arkivbild.

Den tidigare statsministern Göran Persson menar att regeringen bör begränsa bidragssystemen för nyanlända. Det säger han till SVT:s Agenda.

Förre statsministern Göran Persson ger sig åter in i debatten om flyktingkrisen och invandringen. I en intervju i SVT:s Agenda frågar han sig om det är rimligt att invandrare har rätt till bidrag från dag ett, en fråga som varit aktuell i till exempel Storbritannien.

► LÄS MER:  Tidigare statsministern Göran Persson: Förbjud tiggeri

– Så småningom kommer människor att komma in i ett samhälle, bli medborgare, skattebetalare och bidra. Under perioden dit, kanske två, tre, fyra år – jag tror att britterna har pratat om fyra – är det väl inte orimligt att allt det som har byggts upp av dem som bor i landet inte från dag ett kan delas av de som kommer nya, säger han i programmet.

Göran Persson betonar att han inte vill stänga dörren för invandrare.

– Min grundläggande uppfattning är att den invandring vi har till Sverige är en del av den förklaring vi har till att det går så bra för Sverige. Sedan gick det för fort förra hösten, det blev för mycket på en gång.

Det här är inte första frågan Göran Persson återigen varit aktuell i debatten. I mars argumenterade han i SvD för att förbjuda tiggeri och att eventuellt se över ett tak för hur många asylsökande Sverige tar emot.

► LÄS MER: Göran Persson stäms – ska ha tittat in i grannens sovrum