Nyheter Sverige Hälsogranskaren

Görs flintastek av gammal julskinka?

Magnus Därth avfärdar att flintastek skulle vara gammal julskinka.
Magnus Därth avfärdar att flintastek skulle vara gammal julskinka.

På olika nätforum cirkulerar uppgifter om att flintastek är gammal osåld julskinka som skivats upp. Myt eller sanning? Magnus Därth, vd för Kött- och charkföretagen, har svaret.

En av svenskarnas grillfavoriter är flintasteken. Men vad är det egentligen? På nätforum kan man läsa att det är överbliven julskinka som har skivats upp och blivit till flintastek.

En myt, menar Magnus Därth som är vd för Kött- och charkföretagen.

– Det är en helt annan produkt. Julskinka är julskinka och flintastek är flintastek, säger han.

►LÄS MER: Så rött kan du äta ditt kött – utan att det är farligt

Däremot kommer båda produkterna från samma styckningsdetalj i grisens bak.

– Det stämmer att det är den delen på grisen, det är ett sätt att använda hela djuret under hela året. Under våren gör man flintastek och under hösten julskinka, säger Magnus Därth.

Enligt honom har det att göra med att efterfrågan ser olika ut under olika delar av året.

►LÄS MER: Så gammal är flintasteken

– Man slaktar ju gris under hela året, ungefär lika mycket under hela tiden. Då måste det finnas produkter som använder hela djuret. Flintasteken har fungerat bra under många grillsäsonger, säger Magnus Därth.

Utöver de nämnda produkterna används även skinka till en massa andra saker som pålägg och liknande.