Sport

Göteborg-Majorna trea i Tiomila

Maja Alm förde sitt Pan Århus till segern på sista sträckan i tiomilaorienteringen i Falun.
Maja Alm förde sitt Pan Århus till segern på sista sträckan i tiomilaorienteringen i Falun.

– Nästa år vinner vi!Det beskedet gav Göteborg-Majornas sluttjej Lina Strand, sedan hon på lördagen fört sitt lag i mål som trea och bästa svenska lag i damernas Tiomila-orientering.– Då går tävlingen hemma i Göteborg i en terräng vi känner och alla i laget kommer att bli ännu bättre, säger Lina Strand bestämt.Vinnare, efter mycket dramatik i skid-VM-terrängen i Falun, blev danska laget Pan Århus före Nydalen från Norge.

Samtidigt som danskor och norskor jublade för sina tätplatser efter målgången började Göteborg-Majorna direkt blicka framåt mot nästa år.

– Vi är nöjda med tredjeplatsen men samtidig kan vi bättre. Det ska vi visa i Göteborg nästa år, säger Lina Strand, som spelade en av huvudrollerna i dramatiken som avslutade damtävlingen.

Först ut på sista sträckan i den tuffa terrängen vid Lugnets berömda skidarena sprang Haldens Sabine Hauswirth, 1.49 före Lina Strand i Göteborg-Majorna.

Praktbom

Efter halva banan gjorde Haldens Sabine Hauswirth en praktbom och var ute ur spelet. Snabbt bilades då en tätklunga på fyra lag: Lina Strand i Göteborg-Majorna, Anne Margrethe Hausken Nordberg, Nydalen, Maja Alm, Pan Århus och Anna Bachman, Lidingö.

– Då fokuserade jag mig mycket på komma bland de tre bästa och få kliva upp på pallen, berättar Lina Strand, som var i ledningen fram till mot slutet av banan som bestod av mycket löpning och mindre orientering.

Då ökade Alm och Hausken Nordberg tempot vilket resulterade i att de kom in i mål som etta och tvåa. Lina Strand kämpade till sig en tredje plats strax före Lidingö och togs emot av lagkompisarna Kristine Berglia, Anna Forsberg, Viktoria Erntsson och Judith Wyder.

Strand tillbaka

– Jag är en bättre orienterare än löpare. Därför var jag chanslös när danskan och norskan sprang ifrån mig. Nästa år är det mycket orientering ända fram till mål vilket passar mig bättre, menar Lina Strand, som såg detta som sin stora comeback efter den fotskada som förstörde förra säsongen.

– Förra året låg jag med foten i vädret och såg Tiomila på tv. I år sprang jag om segern. Vilken känsla, sa Strand, som efter loppet grät av glädje att vara tillbaka.

Danska laget Pan Århus tog sin andra seger i Tiomila på tre år. Återigen satte de danska tjejerna övriga topplagen på plats. Pan Århus var en av få segertippade lag som inte varit i Falun på förberedande träningsläger.

– Nej, vi beslöt att springa på glädje. Det skulle bli vår mentala styrka, sa Maja Alm.